Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze Limburgse carnavalsactiviteiten gaan niet door

Geplaatst opvrijdag 5 november 2021 - 13:33

Burgemeesters en vastelaovesverenigingen schrappen activiteiten nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. Bekijk hier een overzicht van de evenementen die tot nu toe zijn afgelast.

  • 11devande11de in Roermond
  • Ontsteken van het vastelaovendjvuur in Weert
  • Elf van Elf in Venlo
  • Inschieten in Tegelen en Blerick
  • Alle activiteiten in Gennep de komende week, waaronder D'n Aftrap en GAON
  • Enkeltje Venray

Spoedoverleg
De burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg kwamen donderdag bij elkaar voor een spoedoverleg. De 11devande11de lag als eerste evenement op tafel. Daar ging een streep doorheen. Daarop volgde meerdere afgelastingen door vastelaovesverenigingen uit de regio.

Lees ook: Burgemeesters zetten streep door 11devande11de

11devande11de in Roermond
"We hebben in Noord- en Midden-Limburg te maken met stijgende cijfers. Dat vertaalt zich weer op de zorg. Dit moeten we ons niet aan willen doen", legt burgemeester Antoin Scholten van Venlo als voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord uit. De Sjeng Kraft Kompenei, organisator van het evenement in Roermond, liet eerder donderdag al weten zich neer te leggen bij het besluit van de burgemeesters.

Lees ook: Het carnavalshart huilt: 'Het is gewoon niet duidelijk'

Ontsteken van het vastelaovendjvuur in Weert
VV De Rogstaekers liet donderdag weten dat burgemeester Raymond Vlecken van Weert het vastelaovendjvuur niet gaat ontsteken volgende week zaterdag. Er komt geen show op de Biest en dus ook geen installatie van de nieuwe vorst. "Het voelt niet goed om met veel bombarie het vastelaovendjseizoen te openen en te worden geïnstalleerd tot vorst, terwijl op slechts enkele honderden meters afstand mensen liggen te vechten voor hun leven in het Sint Jans Gasthuis," aldus de vereniging. Het is nog onzeker of de uitreiking van de Gulden Humor in Weert doorgaat.

Lees er hier meer over.

Elf van Elf in Venlo
Het Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus verwacht dat de gemeente Venlo geen vergunning zal verlenen en wil ook zelf verantwoordelijkheid nemen naar de bezoekers toe. "Met name in Noord-Limburg is het aantal besmettingen hoog en nog altijd groeiende. De belasting van het VieCuri en andere zorginstellingen is groot. Onder die omstandigheden wordt een groot publieksevenement op dit moment niet passend geacht", zegt het gezelschap.

Elfde van de elfde in Tegelen, Blerick en Velden
Na de aankondiging van Jocus gaat er ook een streep door het inschieten in Tegelen en Blerick. "Het past niet in de huidige ontwikkeling rondom het coronavirus om iets dergelijks te organiseren. Zeker niet als vereniging met een voorbeeldfunctie naar anderen", aldus Mat Lamberigts van De Wortelepin uit Blerick tegen Omroep Venlo.

D'n Oeles in Tegelen kijkt er hetzelfde naar.

Alle activiteiten in Gennep de komende week, waaronder D'n Aftrap en GAON
"In principe hebben we afgesproken dat er komende week geen enkele carnavalsactiviteit doorgaat. Ook de kleinere niet", vertelt burgemeester Hans Teunissen van Gennep. De Génnepse Vastelaovesclup 't Bombakkes organiseert de twee grootste evenementen: D'n Aftrap 11 november op de Markt en GAON in Ven-Zelderheide op 13 november. "Wij hopen dat dit besluit een bijdrage levert aan het doorgaan van de rest van het carnavalsseizoen. Zodat we in januari het seizoen alsnog kunnen aftrappen om vervolgens in februari er weer vol voor kunnen gaan", laat 't Bombakkes weten.

Hier hoopt de burgemeester ook op. "Het is een vreselijk valse start van het carnavalsseizoen", aldus Teunissen. "Ontzettend sneu voor alle vastelaovesvierders en verenigingen die hier naar hebben uitgekeken."

Enkeltje Venray
De start van het vastelaovesseizoen met 999 feestvierders in een grote tent op het Schouwburgplein gaat ook niet door, laat de organisatie vrijdag aan L1 weten. "Met lede ogen zien we de sneltrein van Enkeltje Venray en Live in de Tent stranden met het eindstation in zicht."

Dit bericht wordt aangevuld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen