Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze Limburgers trekken in Nederland aan de touwtjes

Geplaatst opzaterdag 17 december 2016 - 15:28

ING-baas Ralph Hamers is de invloedrijkste Limburger van Nederland.

Althans, als we de Volkskrant mogen geloven. De krant publiceert dit jaar voor de elfde keer de Top 200 van invloedrijkste Nederlanders.

Veel in het nieuws
​ING-bestuursvoorzitter
Hamers uit Simpelveld was de afgelopen jaren ook al de hoogst genoteerde Limburger. De baas van 's lands grootste bank staat op de 11e plek. Vorig jaar moest hij nog genoegen nemen met een 18e plaats. De 49-jarige Hamers was dit jaar veel in het nieuws, aangezien zijn bank een grote reorganisatie doorvoerde die in Nederland 3500 banen kostte.

DSM
Geen Limburger, maar wel een bedrijf uit onze provincie: op plek 6 in de lijst zien we Feike Sijbesma terug. De 57-jarige bestuurder uit Noord-Holland is nu bijna tien jaar bestuursvoorzitter van chemiereus DSM.

Oud-politici
De tweede Limburger in de lijst komen we pas een eindje verderop tegen. Oud-minister Maxime Verhagen uit Maastricht staat op plek 92. De 60-jarige CDA'er is sinds 2013 voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland. Ook een andere Limburgse oud-politicus staat in de lijst: Jolande Sap, voormalig lijsttrekker van GroenLinks, staat op plek 177. De Venlose is tegenwoordig commissaris bij verschillende bedrijven, waaronder telecombedrijf KPN en accountantskantoor KPMG.

Oud-politici Maxime Verhagen en Jolande Sap.
Foto's: ANP

RTL
Bert Habets vinden we elk jaar terug in de lijst. De Heerlenaar, al jaren de baas van RTL Nederland, staat op plek 182.

Rector magnificus
Een opvallend hoge binnenkomer is Rianne Letschert. De 40-jarige Brabantse zwaait sinds dit jaar de scepter bij de Universiteit Maastricht. Dat levert de jongste vrouwelijke rector magnificus ooit plaats 156 op. Ze is ook meteen de jongste persoon op de hele lijst.

Rianne Letschert bij haar installatie als rector magnificus van de Universteit Maastricht.
Foto: Jean-Pierre Geusens

Geen Wilders
Er staan overigens veel Limburgse prominenten niet in de lijst die je daar misschien wel in zou verwachten. Zo is er geen plek voor minister Lilianne Ploumen uit Maastricht of PVV-fractievoorzitter Geert Wilders. De Volkskrant sluit bij het maken van de lijst kabinetsleden uit, omdat zij zelf het centrum van de macht vormen. Ook voor Tweede Kamerleden is geen plek, omdat ze democratisch gekozen zijn. Eerste Kamerleden staan dan weer wel op de lijst, omdat het gaat om niet direct verkozen functie, die bovendien als bijbaan wordt gezien.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen