Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze Limburgers trekken in Nederland aan de touwtjes

Geplaatst opzaterdag 17 december 2016 - 15:28

ING-baas Ralph Hamers is de invloedrijkste Limburger van Nederland.

Althans, als we de Volkskrant mogen geloven. De krant publiceert dit jaar voor de elfde keer de Top 200 van invloedrijkste Nederlanders.

Veel in het nieuws
​ING-bestuursvoorzitter
Hamers uit Simpelveld was de afgelopen jaren ook al de hoogst genoteerde Limburger. De baas van 's lands grootste bank staat op de 11e plek. Vorig jaar moest hij nog genoegen nemen met een 18e plaats. De 49-jarige Hamers was dit jaar veel in het nieuws, aangezien zijn bank een grote reorganisatie doorvoerde die in Nederland 3500 banen kostte.

DSM
Geen Limburger, maar wel een bedrijf uit onze provincie: op plek 6 in de lijst zien we Feike Sijbesma terug. De 57-jarige bestuurder uit Noord-Holland is nu bijna tien jaar bestuursvoorzitter van chemiereus DSM.

Oud-politici
De tweede Limburger in de lijst komen we pas een eindje verderop tegen. Oud-minister Maxime Verhagen uit Maastricht staat op plek 92. De 60-jarige CDA'er is sinds 2013 voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland. Ook een andere Limburgse oud-politicus staat in de lijst: Jolande Sap, voormalig lijsttrekker van GroenLinks, staat op plek 177. De Venlose is tegenwoordig commissaris bij verschillende bedrijven, waaronder telecombedrijf KPN en accountantskantoor KPMG.

Oud-politici Maxime Verhagen en Jolande Sap.
Foto's: ANP

RTL
Bert Habets vinden we elk jaar terug in de lijst. De Heerlenaar, al jaren de baas van RTL Nederland, staat op plek 182.

Rector magnificus
Een opvallend hoge binnenkomer is Rianne Letschert. De 40-jarige Brabantse zwaait sinds dit jaar de scepter bij de Universiteit Maastricht. Dat levert de jongste vrouwelijke rector magnificus ooit plaats 156 op. Ze is ook meteen de jongste persoon op de hele lijst.

Rianne Letschert bij haar installatie als rector magnificus van de Universteit Maastricht.
Foto: Jean-Pierre Geusens

Geen Wilders
Er staan overigens veel Limburgse prominenten niet in de lijst die je daar misschien wel in zou verwachten. Zo is er geen plek voor minister Lilianne Ploumen uit Maastricht of PVV-fractievoorzitter Geert Wilders. De Volkskrant sluit bij het maken van de lijst kabinetsleden uit, omdat zij zelf het centrum van de macht vormen. Ook voor Tweede Kamerleden is geen plek, omdat ze democratisch gekozen zijn. Eerste Kamerleden staan dan weer wel op de lijst, omdat het gaat om niet direct verkozen functie, die bovendien als bijbaan wordt gezien.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen