Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze Limburgers trekken in Nederland aan de touwtjes

Geplaatst opzaterdag 17 december 2016 - 15:28

ING-baas Ralph Hamers is de invloedrijkste Limburger van Nederland.

Althans, als we de Volkskrant mogen geloven. De krant publiceert dit jaar voor de elfde keer de Top 200 van invloedrijkste Nederlanders.

Veel in het nieuws
​ING-bestuursvoorzitter
Hamers uit Simpelveld was de afgelopen jaren ook al de hoogst genoteerde Limburger. De baas van 's lands grootste bank staat op de 11e plek. Vorig jaar moest hij nog genoegen nemen met een 18e plaats. De 49-jarige Hamers was dit jaar veel in het nieuws, aangezien zijn bank een grote reorganisatie doorvoerde die in Nederland 3500 banen kostte.

DSM
Geen Limburger, maar wel een bedrijf uit onze provincie: op plek 6 in de lijst zien we Feike Sijbesma terug. De 57-jarige bestuurder uit Noord-Holland is nu bijna tien jaar bestuursvoorzitter van chemiereus DSM.

Oud-politici
De tweede Limburger in de lijst komen we pas een eindje verderop tegen. Oud-minister Maxime Verhagen uit Maastricht staat op plek 92. De 60-jarige CDA'er is sinds 2013 voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland. Ook een andere Limburgse oud-politicus staat in de lijst: Jolande Sap, voormalig lijsttrekker van GroenLinks, staat op plek 177. De Venlose is tegenwoordig commissaris bij verschillende bedrijven, waaronder telecombedrijf KPN en accountantskantoor KPMG.

Oud-politici Maxime Verhagen en Jolande Sap.
Foto's: ANP

RTL
Bert Habets vinden we elk jaar terug in de lijst. De Heerlenaar, al jaren de baas van RTL Nederland, staat op plek 182.

Rector magnificus
Een opvallend hoge binnenkomer is Rianne Letschert. De 40-jarige Brabantse zwaait sinds dit jaar de scepter bij de Universiteit Maastricht. Dat levert de jongste vrouwelijke rector magnificus ooit plaats 156 op. Ze is ook meteen de jongste persoon op de hele lijst.

Rianne Letschert bij haar installatie als rector magnificus van de Universteit Maastricht.
Foto: Jean-Pierre Geusens

Geen Wilders
Er staan overigens veel Limburgse prominenten niet in de lijst die je daar misschien wel in zou verwachten. Zo is er geen plek voor minister Lilianne Ploumen uit Maastricht of PVV-fractievoorzitter Geert Wilders. De Volkskrant sluit bij het maken van de lijst kabinetsleden uit, omdat zij zelf het centrum van de macht vormen. Ook voor Tweede Kamerleden is geen plek, omdat ze democratisch gekozen zijn. Eerste Kamerleden staan dan weer wel op de lijst, omdat het gaat om niet direct verkozen functie, die bovendien als bijbaan wordt gezien.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen