Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze Limburgers overleden in 2016

Geplaatst opvrijdag 30 december 2016 - 16:11

Ook dit jaar ontvielen ons in Limburg weer veel mensen, bekend en onbekend. Dit zijn de meest spraakmakende doden van 2016.

Drama op de A79
Het is vrijdagochtend 29 april als er zich op de A79 bij Klimmen een groot drama voltrekt. Een 39-jarige vrouw uit Maastricht rijdt met haar zoontjes van 7 en 3 en haar dochtertje van 9 over de snelweg als er vanuit tegengestelde richting plots een spookrijder opdoemt. De bestuurster weet de onverwachte tegenligger niet meer te ontwijken; een frontale botsing is het gevolg.

Bij het ongeluk op de A79 laten drie mensen het leven.
Foto: Arnaud Nilwik

De ravage is enorm, het leed nog veel groter. De 39-jarige moeder is op slag dood en ook de spookrijder, een hoogbejaarde man uit Schin op Geul, overleeft de klap niet. Het 3-jarige zoontje van de vrouw uit Maastricht vecht in het ziekenhuis voor zijn leven, maar overlijdt halve week later. Haar dochter van 9 en zoon van 7 groeien op zonder moeder en broertje.

Tuingraf in Brunssum - Suusanna Windels (59)
Als Suusanna Windels in juni van dit jaar op 59-jarige leeftijd plotseling overlijdt, twijfelt haar man geen moment. Weduwnaar Frenk begraaft zijn vrouw in de tuin. Zo wilde ze het graag hebben, want er was geen plek waar ze liever kwam. Omdat Suusanna onverwacht om het leven komt door een hartinfarct is er geen tijd om de papieren op orde te brengen.

Maar als de gemeente Brunssum lucht krijgt van het tuingraf, wordt Frenk op de vingers getikt. Het komt zelfs tot een kort geding. "Ik wist dat ik iets deed wat niet mocht. Maar ik zie het als een crime passionel", verklaart hij in de rechtszaal. Na een hoop getouwtrek besluit de gemeenteraad uiteindelijk dat het lichaam in de tuin mag blijven liggen.

Frenk Windels bij het graf van zijn vrouw.
Foto: ANP/Marcel van Hoorn

Ruud Merx (47)
Ruud speelt trombone in het vermaarde Johan Strauss Orkest dat met André Rieu over de wereld reist. Tijdens een tournee in Engeland krijgt hij 's nachts een hartaanval. Zijn vrouw -die ook in het orkest speelt- waarschuwt meteen een arts. De 47-jarige muzikant wordt in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Rieu, net als zijn orkest aangeslagen door het drama, breekt zijn tour af. Een paar dagen later overlijdt Merx.

Andy de Heus (30)
Hij is al vier jaar vermist, maar dit jaar wordt het lichaam van marktkoopman Andy de Heus uit Echt pas gevonden. In februari wordt het stoffelijk overschot opgedoken uit de visvijver in Stevensweert. Wat er tussen zijn verdwijning in 2012 en nu is gebeurd en wie er verantwoordelijk is voor zijn dood, is nog altijd niet opgehelderd. Wel zit er in Duitsland iemand vast die verdacht wordt van betrokkenheid bij het misdrijf.

Het lichaam van De Heus wordt gevonden in een visvijver.
Foto: De Limburger/Jeroen Kuit

'Petatte Wiel' (67)
Jarenlang was hij de beroemdste frietbaas van Venlo, maar dit jaar komt er een einde aan het 'tijdperk' Petatte Wiel. Veel liefhebbers wisten de weg naar de frietkraam aan de Maaskade blindelings te vinden. Wiel Verstappen werd 67 jaar. Zijn zoon heeft de zaak voortgezet.

Doodgereden op de snelweg (15)
Een 15-jarige jongen uit Born wordt afgelopen oktober midden in de nacht doodgereden op de A2. Wat de knul op de snelweg deed, is in eerste instantie een raadsel. Later blijkt uit onderzoek dat hij een avondje met vrienden heeft doorgebracht in een jongerensoos. Op weg naar huis parkeert hij zijn fiets bij een tankstation en vervolgt hij zijn tocht te voet. Die wandeling wordt hem fataal.

Jos Zuidgeest (71)
Liefst zestien jaar is hij wethouder voor de PvdA in Heerlen, Jos Zuidgeest. Ook dient hij zijn partij als wethouder en Statenlid. In 2015 besluit de 'politieke dino', zoals hij wel eens wordt genoemd, definitief te stoppen met werken. Lang mag hij niet van zijn pensioen genieten; in april van dit jaar overlijdt Zuidgeest, dan 71, aan de gevolgen van kanker.

  • Meerdere Limburgers komen dit jaar op vakantie in het buitenland om het leven. Zo overlijdt een 72-jarige man uit Broekhuizenvorst na een auto-ongeluk in Australië. En John Stegerman (61), topman van Vivantes ouderenzorg, sterft bij een ongeval op vakantie in Frankrijk.

Wim Ernes (58)
Op maandag 31 oktober van dit jaar wordt Wim Ernes uit Schimmert onderscheiden door de paardensportbond. Nog geen 24 uur later laat de dressuurcoach het leven. Ernes was tien maanden eerder al gediagnostiseerd met een hersentumor. Om die reden moesten de dressuurruiters het afgelopen zomer op de Olympische Spelen al zonder hem stellen. Wim Ernes werd niet ouder dan 58.

  • Hij wilde zijn hele leven de ruimte in, maar dat lukte nooit. Ger Dalemans (57) uit Hoensbroek sterft dit voorjaar op 57-jarige leeftijd.

Bekam Hassani (35)
In winkelcentrum de Brusselse Poort in Maastricht ontstaat dinsdag 20 december grote consternatie wanneer een 35-jarige Macedoniër volledig door het lint gaat. Een agent en een marechaussee hebben de verwarde man even daarvoor om zijn paspoort gevraagd. Politieagenten proberen hem, samen met enkele omstanders, in bedwang te krijgen, maar dat gaat er zo heftig aan toe dat hij zijn bewustzijn verliest en niet veel later sterft.

De 'plaats delict' in winkelcentrum Brusselse Poort.
Foto: 1Limburg/Jimmy Leenders

Anderhalve week na de feiten is de dood van Bekam Hassani nog altijd door raadsels omgeven. Werd de omstreden nekklem toegepast? En waarom werd enkele omstanders door de politie gesommeerd om filmpjes van het incident van hun telefoon te verwijderen? Het zijn vragen waar de rijksrecherche binnen een paar maanden antwoord op moet geven.

  • Dit jaar laat ook Jos Meeuws (63) het leven. Jarenlang was hij een prominent raadslid in de gemeente Echt-Susteren.

John Taihuttu (61)
Het jaar is amper begonnen of Limburg verliest een bekende oud-profvoetballer. John Taihuttu, 61 jaar, verliest de strijd tegen kanker en overlijdt op 18 januari van dit jaar. Taihuttu maakte in de jaren 80 furore bij VVV-Venlo. Niet alleen zijn neus voor de goal, maar ook zijn opvallende uiterlijk sprak tot de verbeelding. Radiocommentator Theo Koomen noemde hem -vanwege zijn lange haardos- in een radioverslag ooit 'Winnetou', een geuzennaam die hij nog lang met zich mee zou dragen.

  • Eind november overlijdt Servaas Huys. De oud-politicus en voormalig voorzitter van Omroep Limburg wordt 76 jaar.

Ruben Wijnands (23)
Een medewerkster van een supermarkt in Roermond krijgt op zaterdag 22 oktober de schrik van haar leven als ze om 7:00 uur de parkeergarage van winkelcentrum het Roercenter wil binnenrijden. Op de inrit ligt het levenloze lichaam van een jongeman. Hoe hij, Ruben Wijnands (23), precies om het leven is gekomen, wordt nooit precies duidelijk. Het vermoeden bestaat dat hij na een avondje stappen op het dak van de parkeergarage van het uitzicht wilde genieten. Dat avontuur zou hem fataal zijn geworden.

  • Rik van den Broek (33) wordt in de zomer van 2015 gediagnostiseerd met een hersentumor. Hij vecht ruim een jaar tegen de naderende dood en haalt veel media met zijn eigen stichting. In augustus van dit jaar verliest hij toch de strijd.

Alexander en Sascha Pinczowski (29 en 26)
22 maart 2016, 7:58 uur in de ochtend: vader Ed Pinczowski heeft zijn zoon aan de telefoon. Die heeft net samen met zijn zus ingecheckt op het vliegveld van Brussel. Plots klinkt er een hels kabaal en wordt de verbinding verbroken. "Ik dacht nog even: volgens mij heeft hij zijn telefoon in een put gegooid", vertelt vader Ed later. Dagenlang verblijft de familie in verstikkende onzekerheid voordat het definitieve nieuws als een mokerslag inslaat: Alexander en Sascha Pinczowski, grootgebracht in Maastricht, zijn om het leven gekomen bij de terroristische aanslag op luchthaven Zaventem.

Alexander en zijn zus Sascha Pinczowski. Zij kwamen om bij de aanslagen in Brussel.
Beeld: archief

Donderdag blikte 1Limburg al terug op entertainmentjaar 2016. Onze andere jaaroverzichten lees je hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen