Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze grote evenementen gingen niet door in 2020

Geplaatst opwoensdag 23 december 2020 - 8:00

Aan het begin van januari leek 2020 een mooi evenementenjaar te worden. De koning en zijn familie zouden naar Maastricht komen, in de zomer zouden Landgraaf, Roermond en Weert weer volstromen met muziekliefhebbers en André Rieu zou weer neerstrijken op het Vrijthof.

Maar op 4 maart in de avond wordt bekend dat de eerste Limburger besmet is met het coronavirus. De teller in heel Nederland staat dan op ongeveer 38 coronabesmettingen. Op zondag 15 maart besluit de overheid dat er harde maatregelen moeten worden genomen en sluit de horeca in heel het land.

Nederland komt in een 'intelligente lockdown' terecht.

TEFAF
Carnaval werd dit jaar nog net op het nippertje gevierd. Maar de jaarlijkse internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht moest vroegtijdig de deuren sluiten toen de besmettingen van het coronavirus in maart begonnen te stijgen.

De internationale kunstbeurs voelde de impact van het coronavirus al voordat de TEFAF van start kon gaan. Door reisbeperkingen vanwege het coronavirus werden al minder mensen verwacht. Het evenement lag onder het vergrootglas. Mensen uit verschillende landen die in één grote ruimte samen komen. Moet de internationale kunstbeurs wel doorgaan?

MECC
Toen halverwege de beurs bekend werd dat een van de exposanten besmet bleek bij terugkeer in Italië, ging de TEFAF niet veel later dicht. Vier dagen eerder dan gepland. Vervolgens bleken meer mensen ziek te zijn (geweest) na een bezoekje aan het MECC.

Lees ook: Hoe het coronavirus Limburg binnensloop

Video: L1

Koningsdag
Op 16 maart is de aankondiging waar al voor wordt gevreesd, de koning en zijn familie reizen op 27 april niet af naar Limburg. "Hoewel Koningsdag pas plaatsvindt op 27 april en de afgekondigde maatregelen vooralsnog duren tot en met 6 april, hebben de gevolgen een dergelijk grote impact op de voorbereidingen, dat het programma niet gerealiseerd kan worden zoals beoogd", meldt de gemeente Maastricht in maart. Ook het Koningsdagconcert kreeg geen doorgang op 6 april.

De hoop werd gevestigd op 2021, maar in november werd bekend dat de koning en zijn familie Koningsdag 2021 vieren in Eindhoven. "De koning zei: 'wat in het vat zit verzuurt niet'. Hopelijk zijn wij weer aan de beurt als we een reguliere koningsdag met publiek kunnen organiseren", aldus Burgemeester Penn-te-Strake van Maastricht. We moeten dus nog even geduld hebben.

Lees ook: Koningsdag 2021 niet in Maastricht

Koningsdag / Woningsdag Maastricht / Haw pin / Perfisia Majesteit (27 apr 2020)
Foto: Jean-Pierre Geusens

The Passion vanuit Roermond
Ook zou tv-show The Passion dit jaar vanuit Roermond komen. De organisatie gaf aan dat het jammer is dat na alle voorbereidingen - er stonden al opnames op tape - het evenement was afgelast. Maar van de andere kant kwam er ook begrip dat er in deze coronacrisis geen 20.000 bezoekers ontvangen konden worden op de drie pleinen in de binnenstad.

Voor nu is bekend dat presentatrice Anita Witzier volgend jaar vooralsnog vanuit Roermond live verslag zal doen van de processie in 'The Passion'.

Lees ook: Tv-show The Passion volgend jaar alsnog vanuit Roermond

Pinkpop
Ondanks dat we in de zomer te maken krijgen met versoepelingen, de horeca mag weer open en we strijken af en toe weer neer op een terrasje, krijgen grote evenementen geen doorgang. Dit wordt op 21 april al bekend.

"Er vinden geen evenementen plaats omdat we de risico's hiervan de komende maanden niet aankunnen", zei Rutte destijds. "Verder willen we recht doen aan de behoefte aan duidelijkheid bij organisaties. Dus geen Pinkpop en geen Vierdaagse." In september kondigt Mister Pinkpop, Jan Smeets, aan zelf ook te stoppen.

"Corona heeft ook mijzelf parten gespeeld", schrijft de 75-jarige Smeets in een brief, hij kampt al jaren met gezondheidsproblemen en bij wie dit jaar ook het coronavirus werd vastgesteld. "Mede hierdoor heb ik besloten dat het tijd wordt om het stokje over te dragen."

Zijn vaste team, dat bestaat uit onder anderen Niek Murray, Sierk Janssen en Tirsa Creusen, zet de organisatie van het Pinkpop festival voort en zal in samenwerking met MOJO, het bedrijf dat al sinds 1986 verantwoordelijk is voor de programmering, de toekomst van het festival waarborgen. Smeets staat waar nodig als adviseur het Pinkpop team bij.

Video: L1

Solar en Bospop
Ook Solar in Roermond en Bospop in Weert worden van de evenementenkalender geveegd. Koen Klomp van de organisatie van Bosbop geeft in april aan opgelucht te zijn dat ze eindelijk weten waar ze aan toe zijn. "Dit had onze mooiste editie ooit moeten worden. We bestaan dit jaar namelijk veertig jaar", zegt hij. Toch had de organisatie van het festival in Weert rekening gehouden met het scenario. "Er zouden hier anders duizenden mensen op het festivalterrein staan. Dat zou niet verstandig zijn."

Niet walsen op het Vrijthof en in het MECC
Ook voor André Rieu was het even slikken toen hij hoorde dat zijn jaarlijkse concertreeks geen doorgang kon krijgen op het Vrijhof in Maastricht. De meer dan 100.000 verkochte kaarten en reisarrangementen voor de Vrijthofconcerten van de Maastrichtse violist zijn nu geldig geworden voor 2021. "Er komt een moment dat we weer samen kunnen walsen", zo liet de walsmeester via Twitter toen weten.

Lees ook: 'Best of' Vrijthofconcerten André Rieu betaald te streamen

Doorbetalen
Helaas kreeg Rieu nog een klap te verwerken. Ook zijn kerstconcerten in het MECC moesten geschrapt worden. "Ik hoop dat alles weer gauw normaal wordt. Dit moet niet nog vijf jaar gaan duren. Ik moet ook mijn werknemers gewoon doorbetalen. Het moet eens afgelopen zijn", zei Rieu eerder in het radioprogramma L1 Vandaag.

Magisch Maastricht
Ook in de herfst en in de winter blijft het Vrijthof leeg. Op 23 oktober wordt bekend dat Magisch Maastricht niet zal doorgaan. "De afgelopen maanden hebben wij diverse scenario’s uitgewerkt, steeds passend bij de ontwikkeling van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen" aldus organisator Ralph Bastiaens. "Helaas hebben we, gezien het huidige verbod op het organiseren van een vergunningsplichtig evenement, moeten besluiten om deze editie af te gelasten", liet hij in oktober weten.

Ook de andere evenementen in onze provincie rondom kerst worden afgelast. Zo blijft kerststad Valkenburg wel verlicht tijdens kerst, maar zonder de bekende kerstmarkten en andere activiteiten.

Lees ook: Kerststad Valkenburg door coronavirus helemaal van de baan

Op 14 december maakt minister-president Mark Rutte bekend dat Nederland een harde lockdown ingaat. Van scholen tot niet-essentiële winkels tot musea tot theaters, de meeste openbare ruimtes zijn dicht tot en met 19 januari. Niet alleen de kerstevenementen zijn hiermee afgelast, een kerstcadeautje moet je nu toch echt online kopen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen