Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze dingen moet je (niet) eten tijdens het studeren

Geplaatst opvrijdag 29 april 2016 - 13:27

Voorbereiding is alles, dus wat moet je nou eigenlijk eten en drinken tijdens het studeren voor je examens. En wat kun je beter laten staan?

Met de eindexamens in zicht is het voor veel leerlingen studeren geblazen. Uren blokken, lezen, stampen en herhalen; hoe hou je dat vol? Grijp je naar een traytje Red Bull of hou je het bij smoothies?

Wij vroegen een voedingsdeskundige om opheldering. Janneke Pieterson is sportdiëtist en werkte jarenlang als chefkok voor verschillende wielerploegen. Zij geeft advies: wat moet je eten en drinken om straks een topprestatie in de schoolbanken neer te zetten?

Ontbijten
Dat goed ontbijten belangrijk is, mag geen nieuws meer heten. Toch schiet het er vaak bij in, zeker als je 's ochtends haast hebt. Maar waar moet je de dag nou mee beginnen als je nog uren moet studeren? "Het is belangrijk dat je langzame koolhydraten binnenkrijgt", zegt Janneke.

Geen dipje
Pardon? "Nou, van die langzame koolhydraten heb je langer energie. Dat is dan weer goed voor je concentratie. Je wil natuurlijk geen dipje tijdens het maken van je examens." Helder, dus wat nemen we bij het ontbijt? "Neem bijvoorbeeld yoghurt met muesli of een bruine boterham met kaas of vlees", legt Janneke uit. Let wel, geen cruesli, maar muesli, want: veel minder suiker.

Ontbijten? Neem een boterham of yoghurt met muesli.
Foto: iStock

Koffie
Genoeg drinken, vergeet dat ook niet. "Als je uitdroogt, gaat je concentratie achteruit." Drink 's ochtends dus een kop thee of een glaasje vers sap, is het advies. Of koffie natuurlijk. Moeten alle scholieren 's ochtends een dubbele espresso achterover slaan? "Je moet vooral doen wat je altijd doet", zegt Janneke. "Als je het 's ochtends altijd drinkt, moet je daar vooral niet mee stoppen. Het kan zijn dat je dan duffer wordt." En wat nou als je geen koffie drinkt, moet je het dan als de bliksem leren drinken? "Nee hoor, dat is geen ramp. Het is nooit bewezen dat je je beter kan concentreren als je ineens aan de koffie gaat."

Energiedrank
Moet je dan, in plaats van koffie, naar een blikje energiedrank grijpen? "Dat zou ik niet doen. Ook dan krijg een piek in je energie en is de kans groot dat je daarna weer inkakt. Dat wil je natuurlijk niet." En alcohol? Ook gewoon even laten staan. "Je droogt er sowieso van uit, wat niet goed is voor je concentratie. En hoofdpijn van een kater helpt natuurlijk ook niet echt."

Foto: iStock

Sporten
Tot slot heeft onze voedingsdeskundige nog een belangrijk advies: blijf niet de hele dag binnen zitten. "Uren aan een stuk stilzitten is slecht. Ga ook even naar buiten, een eindje wandelen of hardlopen. Als je even gaat sporten, ben je daarna fitter en alerter."

Hagelslag
Koolhydraten, weinig suiker, gezond, verstandig; het klinkt al met al niet erg aanlokkelijk. Maar volgens Janneke is het vooral belangrijk dat je blijft nadenken bij wat je eet en drinkt. "Hou het een beetje gezond. Wil je iets lekkers eten, neem dan graankoekjes, of hagelslag, maar dan wel op bruin brood. Combineer het een beetje."

Facebook
Voor en tijdens de eindexamens brengt 1Limburg je het laatste nieuws, handige tips en leuke vlogs. Wil je niets missen? Like dan onze Facebookpagina Eindexamens in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen