Overslaan en naar de inhoud gaan

Deutsche Bahn sluit deal: einde aan reeks stakingen

Geplaatst opdonderdag 16 september 2021 - 11:56

Deutsche Bahn heeft een akkoord gesloten met de machinistenvakbond GDL in een slepend conflict over loon. Nieuwe stakingen zouden nu van de baan zijn.

De afgelopen tijd hebben treinmachinisten het werk meermaals stilgelegd waardoor er grote verstoringen waren op het Duitse spoor en bij internationale treinen. Treinverkeer tussen Heerlen en Aken kwam daardoor ook stil te liggen.

Afspraken
Het akkoord werd aangekondigd door de premiers van de Duitse deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein, die als bemiddelaars optraden in het loonconflict. "Er staat nu een eindresultaat dat door alle partijen gesteund wordt", zo klinkt het. Er zijn onder meer afspraken gemaakt over loonsverhogingen en coronabonussen voor de machinisten.

Internationaal
De stakingen troffen het passagiers- en goederenvervoer op het Duitse spoor. Ook internationale treinen, zoals de nachttrein van Amsterdam naar Wenen, reden niet. De intercity van Amsterdam naar Berlijn reed niet verder dan Bad Bentheim, net over de Duitse grens bij Oldenzaal. De trein naar het Zwitserse Bazel reed niet verder dan Keulen.

Ook het treinverkeer in de Limburgse grensregio kwam stil te liggen. Arriva zette bussen in tussen Heerlen en Herzogenrath. Tussen Venlo en Viersen reden vanwege werkzaamheden de afgelopen tijd sowieso geen treinen. Maar die werkzaamheden zijn sinds vrijdag afgelopen. Het treinverkeer op dit traject zou bij een nieuwe staking ook getroffen worden.

Nieuwe staking
Zaterdag deed Deutsche Bahn nog een nieuw bod aan GDL om het conflict te beëindigen. Volgens het spoorbedrijf bevatte dat voorstel verschillende verbeteringen. GDL had gedreigd om voorbereidingen voor een nieuwe staking te beginnen als Deutsche Bahn niet met een verbeterd voorstel zou komen.

Lees ook: Duitse treinmachinisten dreigen met vierde staking

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen