Motorclub Bandidos mag tóch blijven bestaan, zij het in een iets andere vorm. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag besloten.
Het Hof heeft de club onder de vlag 'Bandidos Holland' verboden, maar onder de vlag 'Bandidos Sittard' mogen de leden gewoon de weg op. Dat betekent dat chapters van de club actief kunnen blijven.
Criminele organisatie
In 2017 besloot de rechtbank in Utrecht de club te verbieden, omdat Bandidos een criminele organisatie zou zijn die verantwoordelijk was voor verschillende geweldsdelicten in het land. Dinsdag besloot het gerechtshof alleen 'Holland' te verbieden. "Alle uitingen van 'Holland' zijn verboden", bevestigt een woordvoerder van het gerechtshof. "Maar het klopt dat chapters kunnen blijven bestaan, zolang ze de uiting 'Holland' niet gebruiken."
Gemengde gevoelens
Het Openbaar Ministerie (OM) laat in een schriftelijke reactie weten tevreden te zijn met het verbod van Bandidos Holland, maar het schrijft ook dat ze zich niet kunnen vinden 'in de overweging van het Hof dat er naast Holland ook zelfstandige verenigingen of chapters zijn.' Justitie stelt dat deze chapters zich altijd als onderdeel van het geheel presenteren en daarmee dus ook verboden moeten worden. Mede om die reden gaat het OM in cassatie tegen de uitspraak van het Hof.
Lees ook: Top motorclub: 'Bandidos ben je in je hart, niet in je kleding'
Geland in Limburg
De club liet zich sterk gelden in Limburg, waar in 2014 het allereerste Bandidos-chapter van het land werd opgericht door Harrie Ramakers. Dat eerste chapter werd opgezet in Sittard. Sindsdien haalde de club meermaals het nieuws vanwege, onder andere, schiet- en vechtpartijen. Na de entree in Sittard, werden er ook afdelingen geopend in steden als Nijmegen en Utrecht.
Drugs en afpersingen
Overigens ging het dinsdag om de civiele zaak tegen de motorclub. Simpel gezegd; het ging enkel over het verbieden van de club. In 2019 volgt er een strafzaak tegen verschillende leden van het Sittardse chapter. Eind mei 2015 werd een aantal leden opgepakt, vanwege verdenkingen van drugshandel, bedreigingen, afpersingen, witwassen, verboden wapenbezit en openlijk geweld. Het gaat om ruim twintig verdachten, onder wie frontman Ramakers.