Overslaan en naar de inhoud gaan

Detachering ambtenaren: Maastricht weer op vingers getikt

Geplaatst opmaandag 26 november 2018 - 22:29

De gemeente Maastricht is door de rechter binnen één week twee keer op de vingers getikt. Na de ondernemingsraad die in het gelijk werd gesteld, hebben nu ook de vakbonden CNV en FNV het kort geding gewonnen dat werd aangespannen.

Dat betekent dat er voorlopig vanuit Maastricht geen ambtenaren naar het Shared Service Center Zuid-Limburg (SSC Z-L) in Heerlen vertrekken. In dat nieuwe servicecentrum zouden ambtenaren van de gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen samenwerken. Wat Maastricht betreft zou het gaan om 50 tot 100 mensen.

Reden voor de vakbonden om de zaak voor de rechter te laten komen was dat de gemeente Maastricht en het SSC Z-L het sociaal plan eenzijdig hebben vastgesteld.

Lees ook: Rechter fluit Maastricht terug om verplaatsing ambtenaren

Lokaal sociaal plan
Bert van Veldhuizen van FNV: "Wij hebben als onderhandelaars een resultaat bereikt maar dat konden we niet eerder voorleggen aan de leden voordat door de gemeente Maastricht een lokaal sociaal plan was afgesproken. En een akkoord heb je pas nadat de leden het goedkeuren. De beide partijen wilden daar niet op wachten omdat het te lang duurde. En dat is tegen de regels."

Prullenbak
Wat de bonden betreft betekent deze uitspraak van de rechter, waar overigens ook een boete van 250.000 euro aan hangt voor elke dag dat de gemeente zich niet aan de afspraak houdt, niet dat het plan van samenwerking in de prullenbak kan.

Sentimenten
Van Veldhuizen: "Het gaat ons niet om het tegenhouden van het nieuwe bedrijf, maar de mensen moeten goed worden over gezet." Dat er bij die samenwerking ook sentimenten komen kijken realiseert Van Veldhuizen zich. "Het is niet leuk, dat blijft ook zo. Onze taak is om ervoor te zorgen dat mensen onder goede voorwaarden bij SSC Z-L kunnen werken."

De bonden verwachten dat alle partijen snel weer om de tafel gaan zitten om een goed sociaal plan vast te stellen.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen