Overslaan en naar de inhoud gaan

Detachering ambtenaren: Maastricht weer op vingers getikt

Geplaatst opmaandag 26 november 2018 - 22:29

De gemeente Maastricht is door de rechter binnen één week twee keer op de vingers getikt. Na de ondernemingsraad die in het gelijk werd gesteld, hebben nu ook de vakbonden CNV en FNV het kort geding gewonnen dat werd aangespannen.

Dat betekent dat er voorlopig vanuit Maastricht geen ambtenaren naar het Shared Service Center Zuid-Limburg (SSC Z-L) in Heerlen vertrekken. In dat nieuwe servicecentrum zouden ambtenaren van de gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen samenwerken. Wat Maastricht betreft zou het gaan om 50 tot 100 mensen.

Reden voor de vakbonden om de zaak voor de rechter te laten komen was dat de gemeente Maastricht en het SSC Z-L het sociaal plan eenzijdig hebben vastgesteld.

Lees ook: Rechter fluit Maastricht terug om verplaatsing ambtenaren

Lokaal sociaal plan
Bert van Veldhuizen van FNV: "Wij hebben als onderhandelaars een resultaat bereikt maar dat konden we niet eerder voorleggen aan de leden voordat door de gemeente Maastricht een lokaal sociaal plan was afgesproken. En een akkoord heb je pas nadat de leden het goedkeuren. De beide partijen wilden daar niet op wachten omdat het te lang duurde. En dat is tegen de regels."

Prullenbak
Wat de bonden betreft betekent deze uitspraak van de rechter, waar overigens ook een boete van 250.000 euro aan hangt voor elke dag dat de gemeente zich niet aan de afspraak houdt, niet dat het plan van samenwerking in de prullenbak kan.

Sentimenten
Van Veldhuizen: "Het gaat ons niet om het tegenhouden van het nieuwe bedrijf, maar de mensen moeten goed worden over gezet." Dat er bij die samenwerking ook sentimenten komen kijken realiseert Van Veldhuizen zich. "Het is niet leuk, dat blijft ook zo. Onze taak is om ervoor te zorgen dat mensen onder goede voorwaarden bij SSC Z-L kunnen werken."

De bonden verwachten dat alle partijen snel weer om de tafel gaan zitten om een goed sociaal plan vast te stellen.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen