Overslaan en naar de inhoud gaan

Deskundigen: 'Jos Brech lijdt aan pedofiele stoornis'

Geplaatst opwoensdag 5 juni 2019 - 15:15

Uit het rapport van het Pieter Baan Centrum blijkt dat Jos Brech (56) kampt met een pedofiele stoornis.

De man uit Simpelveld wordt verdacht van het doden en misbruiken van Nicky Verstappen in augustus 1998.

Doodnormaal
De advocaat van Brech, Gerald Roethof, schetste woensdagmorgen nog een positief beeld van zijn cliënt. "Hier voor u zit een doodnormale man", zei hij. Volgens justitie 'vergat' hij daarbij te zeggen dat Brech een pedofiele stoornis heeft.

Lees ook: Advocaat Brech: 'Hier voor u zit een doodnormale man'

Selectieve informatie
Volgens justitie is Roethof sowieso selectief geweest met het delen van informatie: "Uit het rapport zou kunnen blijken dat het gaat om een doodnormale man, maar op basis waarvan is dit rapport gemaakt? Er zijn een paar achterneven gehoord, die hem slechts af en toe hebben gezien. Je hebt daarnaast te maken met een verdachte die niets zegt. Dat betekent dat wat er uit het onderzoek is gekomen, ook hetgeen is wat erin is gestopt. En dat is weinig."

Alle rolluiken dicht
Toch is er volgens deskundigen sprake van een pedofiele stoornis. "Maar als hem daar naar wordt gevraagd, gaan alle rolluiken dicht." Brech gaf ook geen toestemming aan justitie om rapporten over een eerdere zedenzaak, in de jaren tachtig, in te zien. "Daardoor krijg je geen volledig beeld", stelt de officier. Overigens weerspreekt Roethof dat er sprake is van een stoornis. "Dat is niet wat ik uit het rapport heb gehaald."

Lees ook: Jos Brech verklaart opnieuw niet: 'Ik kies mijn moment'

Harde ontlasting
Roethof bracht ook een rapport van forensisch arts Rob Bilo naar voren, waarin staat dat seksueel misbruik niet bewezen kan worden. Letsel aan de anus van het slachtoffer kan bijvoorbeeld ook zijn veroorzaakt door harde ontlasting, stelt Bilo. "Maar hij is niet de enige deskundige", begint de officier. "We hechten veel waarde aan de bevindingen van twee pathologen. Daarnaast heb je voor het aantonen van seksueel misbruik niet per se binnendringen nodig."

Pedofiel verleden
De rechter kan er, zo stelt de officier, niet omheen dat er dna-sporen van Brech zijn aangetroffen op de kleding en het lichaam van Nicky. Achttien van die sporen zaten op de onderbroek van de destijds elfjarige jongen. "Je kunt niet om dna heen, net als dat je niet om het feit heen kunt dat dit een verdachte is met een verleden op het gebied van pedofilie."

Kijken op de Brunssummerheide
Woensdagmiddag kwam er een einde aan de derde publiekelijke zitting in het proces. De rechter besloot dat er een schouw komt, wat concreet inhoudt dat alle procespartijen op 27 augustus rond 10:00 uur naar de Brunssummerheide gaan. Ze zullen daar onder meer kijken naar de plaats(en) delict en de afstanden tussen die plekken. Deze schouw is overigens besloten; alleen nabestaanden, justitie, de rechtbank, Jos Brech en zijn advocaat zijn welkom.

Voorarrest verlengd
De rechter heeft het voorarrest van Brech verlengd. "Er zijn sporen van u op het lichaam van Nicky Verstappen gevonden. Dat vraagt om een uitleg, maar u heeft nog geen verklaring gegeven." Het verzoek van justitie om twee Bayesiaanse deskundigen te benoemen, is afgewezen. Deze deskundigen moesten berekenen hoe groot de kans is dat Brech de dader is. De rechter noemt deze Bayesiaanse methode echter 'omstreden'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen