Overslaan en naar de inhoud gaan

Deskundigen: 'Jos Brech lijdt aan pedofiele stoornis'

Geplaatst opwoensdag 5 juni 2019 - 15:15

Uit het rapport van het Pieter Baan Centrum blijkt dat Jos Brech (56) kampt met een pedofiele stoornis.

De man uit Simpelveld wordt verdacht van het doden en misbruiken van Nicky Verstappen in augustus 1998.

Doodnormaal
De advocaat van Brech, Gerald Roethof, schetste woensdagmorgen nog een positief beeld van zijn cliënt. "Hier voor u zit een doodnormale man", zei hij. Volgens justitie 'vergat' hij daarbij te zeggen dat Brech een pedofiele stoornis heeft.

Lees ook: Advocaat Brech: 'Hier voor u zit een doodnormale man'

Selectieve informatie
Volgens justitie is Roethof sowieso selectief geweest met het delen van informatie: "Uit het rapport zou kunnen blijken dat het gaat om een doodnormale man, maar op basis waarvan is dit rapport gemaakt? Er zijn een paar achterneven gehoord, die hem slechts af en toe hebben gezien. Je hebt daarnaast te maken met een verdachte die niets zegt. Dat betekent dat wat er uit het onderzoek is gekomen, ook hetgeen is wat erin is gestopt. En dat is weinig."

Alle rolluiken dicht
Toch is er volgens deskundigen sprake van een pedofiele stoornis. "Maar als hem daar naar wordt gevraagd, gaan alle rolluiken dicht." Brech gaf ook geen toestemming aan justitie om rapporten over een eerdere zedenzaak, in de jaren tachtig, in te zien. "Daardoor krijg je geen volledig beeld", stelt de officier. Overigens weerspreekt Roethof dat er sprake is van een stoornis. "Dat is niet wat ik uit het rapport heb gehaald."

Lees ook: Jos Brech verklaart opnieuw niet: 'Ik kies mijn moment'

Harde ontlasting
Roethof bracht ook een rapport van forensisch arts Rob Bilo naar voren, waarin staat dat seksueel misbruik niet bewezen kan worden. Letsel aan de anus van het slachtoffer kan bijvoorbeeld ook zijn veroorzaakt door harde ontlasting, stelt Bilo. "Maar hij is niet de enige deskundige", begint de officier. "We hechten veel waarde aan de bevindingen van twee pathologen. Daarnaast heb je voor het aantonen van seksueel misbruik niet per se binnendringen nodig."

Pedofiel verleden
De rechter kan er, zo stelt de officier, niet omheen dat er dna-sporen van Brech zijn aangetroffen op de kleding en het lichaam van Nicky. Achttien van die sporen zaten op de onderbroek van de destijds elfjarige jongen. "Je kunt niet om dna heen, net als dat je niet om het feit heen kunt dat dit een verdachte is met een verleden op het gebied van pedofilie."

Kijken op de Brunssummerheide
Woensdagmiddag kwam er een einde aan de derde publiekelijke zitting in het proces. De rechter besloot dat er een schouw komt, wat concreet inhoudt dat alle procespartijen op 27 augustus rond 10:00 uur naar de Brunssummerheide gaan. Ze zullen daar onder meer kijken naar de plaats(en) delict en de afstanden tussen die plekken. Deze schouw is overigens besloten; alleen nabestaanden, justitie, de rechtbank, Jos Brech en zijn advocaat zijn welkom.

Voorarrest verlengd
De rechter heeft het voorarrest van Brech verlengd. "Er zijn sporen van u op het lichaam van Nicky Verstappen gevonden. Dat vraagt om een uitleg, maar u heeft nog geen verklaring gegeven." Het verzoek van justitie om twee Bayesiaanse deskundigen te benoemen, is afgewezen. Deze deskundigen moesten berekenen hoe groot de kans is dat Brech de dader is. De rechter noemt deze Bayesiaanse methode echter 'omstreden'.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen