Overslaan en naar de inhoud gaan

Deskundigen: Geen dwangverpleging meer voor Paul S.

Geplaatst opmaandag 13 december 2021 - 16:34

Er kan een einde komen aan de dwangverpleging van viervoudig moordenaar Paul S. uit Kerkrade. Dat zeggen deskundigen van de tbs-kliniek waar Paul S. sinds 2011 wordt behandeld.

Wel vinden de deskundigen dat de tbs-behandeling met twee jaar moet worden verlengd. Omdat dat zonder dwangverpleging is, zou Paul S. onder toezicht komen te staan van de reclassering en niet meer onder die van de kliniek. Wat betekent dat in de praktijk?

Viervoudige moord
Paul S. schoot in 2003 in Kerkrade zijn schoonouders, Leo en José Vromen, dood en vermoordde ook zijn ex-vriendin Daniela en haar broer Patrick. Hij werd later veroordeeld tot twintig jaar cel met tbs. Omdat de rechtbank en het hof hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar achtte, kreeg hij geen levenslang. Maar ook een tbs-behandeling kan lang duren. Er komt pas een einde aan als de deskundigen dat verantwoorden vinden.

Lees ook: Viervoudig moordenaar Paul S. zet stap richting vrijheid

Terugkeer naar de maatschappij
Een paar jaar geleden mocht de oud-marinier op begeleid proefverlof. Het was de eerste stap richting terugkeer in de maatschappij. Inmiddels woont Paul S. op zichzelf, maar wel nog in Groningen dichtbij de kliniek. Ook heeft hij vrijwilligerswerk. Zo werkt hij 24 uur per week in een muziekstudio, ook in Groningen. Hij wilde dat aanvankelijk anoniem doen, maar omdat er ook andere tbs-patiënten kwamen, was dat onmogelijk. Ook beoefent hij sport en muziek en is hij geregeld in steden als Utrecht, Den Bosch en Eindhoven. In Limburg mag hij niet komen, ook niet bij zijn familie die daar woont.

Voorwaarden
Het is een van de voorwaarden waar Paul S. zich tijdens zijn reclasseringstraject aan zal moeten houden. Doet hij dat niet, dan loopt hij het risico dat hij weer terug moet naar de kliniek. In feite kan hij dus gaan en staan waar hij wil, maar er zijn nog meer voorwaarden. Zo mag hij geen contact zoeken met de media en met nabestaanden en mag hij niet onder zijn eigen naam actief zijn op sociale media. Hij blijkt namelijk op Facebook nog openlijk over het delict te hebben gesproken. "Het ontbreekt bij hem nogal eens aan de gevoeligheid, hij denkt te makkelijk over het verleden en onderschat de maatschappelijke onrust die het nog altijd veroorzaakt", zegt een van de deskundigen in het advies.

Airsoften
Een voorbeeld dat in het rapport wordt genoemd, is het voornemen dat Paul S. had om met zijn familie te gaan airsoften. Dat is een hobby van hem en zijn familie, maar gezien het verleden en de onrust die dat zou veroorzaken, vinden de deskundigen dat geen goed idee. "Daar is op dit moment geen sprake van", zegt een van hen. Paul S. is oud-marinier en schietinstructeur en had ten tijde van de moorden ook een wapenvergunning en wapens in huis.

Geconfronteerd
De oud-marinier zelf wil het liefste het verleden achter zich laten, maar wordt er wel nog geregeld mee geconfronteerd. Bijvoorbeeld bij sollicitaties. "Werkgevers gaan je toch op internet opzoeken", aldus Paul S, die zich wel degelijk realiseert dat het altijd een beladen onderwerp zal blijven. "Ook voor mij is het moeilijk mijn weg te vinden." Paul S. opperde eerder al eens om zijn identiteit te veranderen maar volgens zijn advocaat Abdel Ytsma is dat op dit moment niet aan de orde.

Uitspraak
Justitie wil het advies van de deskundigen volgen en vindt een voorwaardelijk beëindiging van de dwangverpleging verdedigbaar. Wel zou dan het tbs-traject met twee jaar worden verlengd. De advocaat van Paul S. pleit voor een verlenging van één jaar.

De rechtbank doet op 27 december uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen