Overslaan en naar de inhoud gaan

Dertig Statenleden nemen afscheid van Limburgs Parlement

Geplaatst opwoensdag 27 maart 2019 - 6:00

Dertig van de 47 statenleden nemen woensdag afscheid van het Limburgs Parlement.

Dat gebeurt tijdens een speciale vergadering.

Vrijwillig vertrek
Ongeveer de helft vertrekt vrijwillig. Zij hebben zich niet meer herkiesbaar gesteld.
De anderen zijn niet herkozen. Soms net niet, soms omdat ze op een onverkiesbare plaats stonden op de kandidatenlijst van hun partij.

Jos van Rey
Het meest prominente
Statenlid dat vertrekt is Jos van Rey. De oud-wethouder van Roermond en oud-Tweede Kamerlid zat in 1982 even en daarna van 1995 tot eind 2011 voor de VVD in het Limburgs Parlement. In 2015 keerde hij terug namens de mede door hem opgerichte Volkspartij Limburg.

Half januari van dit jaar besloot Van Rey niet meer mee te doen aan de recente verkiezingen.

Bus stopt
Ook Edwin Bus stopt er na twintig jaar mee. De Heerlenaar is het
Statenlid dat het langst aaneengesloten actief is geweest. Bus kwam in 1999 in het Limburgs Parlement voor de SP. Die bezette toen nog maar twee van de destijds 63 statenzetels. Hij vormde een fractie met de huidige wethouder van Heerlen Peter van Zutphen.

Lijsttrekker
Bus werd fractievoorzitter toen Van Zutphen in april 2002 naar Heerlen vertrok. Bij de provinciale statenverkiezingen van 2003 was hij ook lijsttrekker en vervolgens vier jaar fractievoorzitter. De SP had in die periode vier zetels.

Ook van oktober 2007 tot en met juli 2008 was Bus nog even fractievoorzitter.

SP
Eind april 2018 was hij één van de vijf statenleden die uit de SP stapte na een conflict met de partijleiding. Ook gedeputeerde Daan Prevoo trad toen af.
Bus stelde zijn zetel niet ter beschikking aan de SP maar ging sindsdien verder als eenmansfractie Bus. Hij kwam niet meer op bij de verkiezingen van 20 maart.

Spooragenda
Een derde opvallend
Statenlid dat vertrekt is CDA'er Jeu Titulaer uit Mheer. Hij zat sinds 2003 in het Limburgs Parlement, zestien jaar dus. Titulaer nam onder meer het initiatief voor een internationale spooragenda om Limburg met de trein beter te ontsluiten richting België en Duitsland. Ook was hij de man achter het leningenfonds voor MKB-bedrijven en achter een subsidieregeling voor regionale evenementen.

Afscheid
Zes statenleden nemen afscheid die sinds 2011 in het Limburgs Parlement zitting hebben gehad.
Het gaat om Donald Fijnje en Hans van Soest (beiden PVV), John Verhoijsen (CDA), Math Voncken (SP), Anton Kirkels (VVD) en Hans van Wageningen (D66).

Installatie
Die laatste keert wel weer terug als Hans Teunissen opnieuw gedeputeerde wordt voor D66. Hij is dan niet langer S
tatenlid. Donderdag worden 30 nieuwe statenleden geïnstalleerd, ook in een extra vergadering.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen