Overslaan en naar de inhoud gaan

Derde poging nieuwe vergunning helihaven lijkt te lukken

Geplaatst opvrijdag 13 maart 2020 - 16:30

Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement stemt in met een nieuwe provinciale vergunning voor de helihaven van machinehandel Coolen in Heythuysen.

Op basis van die vergunning mogen er maximaal 265 helikoptervluchten per jaar worden uitgevoerd.

Sneuvelden
De vergunning komt in de plaats van de huidige Rijksvergunning. Die biedt ruimte voor 350 vluchten per jaar. Het is de derde poging in tien jaar om de provinciale vergunning in orde te krijgen. De eerste twee sneuvelden in 2012 en 2015 bij de Raad van State.

Raad van State
De eerste vergunning voor machinehandel Coolen werd in 2012 door de Raad van State vernietigd omdat de provincie de inspraakprocedure niet goed had gevolgd. Door de tweede zette de Raad van State in 2015 een streep omdat één van de twee helikopters die worden gebruikt, in een zwaardere categorie ingedeeld had moeten worden.

Scheepsrecht
"
We gaan ervan uit dat drie keer scheepsrecht is", zo zei gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) in een statencommissie. "We hebben externe hulp en informatie ingeroepen en extra getoetst op geluid en veiligheid. De beroepseer van de betrokken ambtenaren is ook in het geding", aldus Burlet.

Lees ook: Nieuwe poging helikoptervergunning Heythuysen

Hobby
GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren (PvdD) vroegen zich wel af of de stikstof-uitspraak van de Raad van State tóch geen roet in het eten kan gooien. Inhoudelijk waren die partijen en de SP ook niet enthousiast over het voorstel. Zo sprak GroenLinks van een "lokale hobby, die is ingeklemd tussen bebouwing en een beschermd natuurgebied". De PvdD had het over een "zeer beperkt maatschappelijk belang en een puur commerciële activiteit".

Belang
Gedeputeerde Burlet erkende dat de helihaven vooral te maken heeft met het commerciële belang van de betrokken machinehandel, maar vond daar niks mis mee.

Omzetten
Hij benadrukte dat het niet gaat om de keuze tussen wel of niet een nieuwe vergunning, maar om het verplicht omzetten van de lopende Rijksvergunning. “Nut en noodzaak van de vluchten zijn geen onderwerp van beoordeling”, zo stelde de gedeputeerde.

Grenswaarde
Burlet verwacht dat de stikstof-uitspraak van de Raad van State niet voor problemen zal zorgen, omdat het geringere aantal toegestane vluchten juist een positief effect heeft op de uitstoot van CO2 en stikstof. “We blijven ook onder de grenswaarde.” Hij deelde verder mee dat vorig jaar het werkelijk aantal uitgevoerde helikoptervluchten lager lag dan het aantal wettelijk toegestane. Het ging om 150 vluchten.

Op 3 april neemt het Limburgs Parlement een definitief besluit over de nieuwe vergunning voor de helihaven. De verwachting is dat de Raad van State ook nu het laatste woord heeft omdat een aantal omwonenden zich tegen de helihaven blijft verzetten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen