Overslaan en naar de inhoud gaan

Derde poging nieuwe vergunning helihaven lijkt te lukken

Geplaatst opvrijdag 13 maart 2020 - 16:30

Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement stemt in met een nieuwe provinciale vergunning voor de helihaven van machinehandel Coolen in Heythuysen.

Op basis van die vergunning mogen er maximaal 265 helikoptervluchten per jaar worden uitgevoerd.

Sneuvelden
De vergunning komt in de plaats van de huidige Rijksvergunning. Die biedt ruimte voor 350 vluchten per jaar. Het is de derde poging in tien jaar om de provinciale vergunning in orde te krijgen. De eerste twee sneuvelden in 2012 en 2015 bij de Raad van State.

Raad van State
De eerste vergunning voor machinehandel Coolen werd in 2012 door de Raad van State vernietigd omdat de provincie de inspraakprocedure niet goed had gevolgd. Door de tweede zette de Raad van State in 2015 een streep omdat één van de twee helikopters die worden gebruikt, in een zwaardere categorie ingedeeld had moeten worden.

Scheepsrecht
"
We gaan ervan uit dat drie keer scheepsrecht is", zo zei gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) in een statencommissie. "We hebben externe hulp en informatie ingeroepen en extra getoetst op geluid en veiligheid. De beroepseer van de betrokken ambtenaren is ook in het geding", aldus Burlet.

Lees ook: Nieuwe poging helikoptervergunning Heythuysen

Hobby
GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren (PvdD) vroegen zich wel af of de stikstof-uitspraak van de Raad van State tóch geen roet in het eten kan gooien. Inhoudelijk waren die partijen en de SP ook niet enthousiast over het voorstel. Zo sprak GroenLinks van een "lokale hobby, die is ingeklemd tussen bebouwing en een beschermd natuurgebied". De PvdD had het over een "zeer beperkt maatschappelijk belang en een puur commerciële activiteit".

Belang
Gedeputeerde Burlet erkende dat de helihaven vooral te maken heeft met het commerciële belang van de betrokken machinehandel, maar vond daar niks mis mee.

Omzetten
Hij benadrukte dat het niet gaat om de keuze tussen wel of niet een nieuwe vergunning, maar om het verplicht omzetten van de lopende Rijksvergunning. “Nut en noodzaak van de vluchten zijn geen onderwerp van beoordeling”, zo stelde de gedeputeerde.

Grenswaarde
Burlet verwacht dat de stikstof-uitspraak van de Raad van State niet voor problemen zal zorgen, omdat het geringere aantal toegestane vluchten juist een positief effect heeft op de uitstoot van CO2 en stikstof. “We blijven ook onder de grenswaarde.” Hij deelde verder mee dat vorig jaar het werkelijk aantal uitgevoerde helikoptervluchten lager lag dan het aantal wettelijk toegestane. Het ging om 150 vluchten.

Op 3 april neemt het Limburgs Parlement een definitief besluit over de nieuwe vergunning voor de helihaven. De verwachting is dat de Raad van State ook nu het laatste woord heeft omdat een aantal omwonenden zich tegen de helihaven blijft verzetten.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen