Overslaan en naar de inhoud gaan

Derde poging nieuwe vergunning helihaven lijkt te lukken

Geplaatst opvrijdag 13 maart 2020 - 16:30

Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement stemt in met een nieuwe provinciale vergunning voor de helihaven van machinehandel Coolen in Heythuysen.

Op basis van die vergunning mogen er maximaal 265 helikoptervluchten per jaar worden uitgevoerd.

Sneuvelden
De vergunning komt in de plaats van de huidige Rijksvergunning. Die biedt ruimte voor 350 vluchten per jaar. Het is de derde poging in tien jaar om de provinciale vergunning in orde te krijgen. De eerste twee sneuvelden in 2012 en 2015 bij de Raad van State.

Raad van State
De eerste vergunning voor machinehandel Coolen werd in 2012 door de Raad van State vernietigd omdat de provincie de inspraakprocedure niet goed had gevolgd. Door de tweede zette de Raad van State in 2015 een streep omdat één van de twee helikopters die worden gebruikt, in een zwaardere categorie ingedeeld had moeten worden.

Scheepsrecht
"
We gaan ervan uit dat drie keer scheepsrecht is", zo zei gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) in een statencommissie. "We hebben externe hulp en informatie ingeroepen en extra getoetst op geluid en veiligheid. De beroepseer van de betrokken ambtenaren is ook in het geding", aldus Burlet.

Lees ook: Nieuwe poging helikoptervergunning Heythuysen

Hobby
GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren (PvdD) vroegen zich wel af of de stikstof-uitspraak van de Raad van State tóch geen roet in het eten kan gooien. Inhoudelijk waren die partijen en de SP ook niet enthousiast over het voorstel. Zo sprak GroenLinks van een "lokale hobby, die is ingeklemd tussen bebouwing en een beschermd natuurgebied". De PvdD had het over een "zeer beperkt maatschappelijk belang en een puur commerciële activiteit".

Belang
Gedeputeerde Burlet erkende dat de helihaven vooral te maken heeft met het commerciële belang van de betrokken machinehandel, maar vond daar niks mis mee.

Omzetten
Hij benadrukte dat het niet gaat om de keuze tussen wel of niet een nieuwe vergunning, maar om het verplicht omzetten van de lopende Rijksvergunning. “Nut en noodzaak van de vluchten zijn geen onderwerp van beoordeling”, zo stelde de gedeputeerde.

Grenswaarde
Burlet verwacht dat de stikstof-uitspraak van de Raad van State niet voor problemen zal zorgen, omdat het geringere aantal toegestane vluchten juist een positief effect heeft op de uitstoot van CO2 en stikstof. “We blijven ook onder de grenswaarde.” Hij deelde verder mee dat vorig jaar het werkelijk aantal uitgevoerde helikoptervluchten lager lag dan het aantal wettelijk toegestane. Het ging om 150 vluchten.

Op 3 april neemt het Limburgs Parlement een definitief besluit over de nieuwe vergunning voor de helihaven. De verwachting is dat de Raad van State ook nu het laatste woord heeft omdat een aantal omwonenden zich tegen de helihaven blijft verzetten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen