Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Derde Awacs vertrokken naar vliegtuigkerkhof in woestijn

Geplaatst opdonderdag 13 september 2018 - 6:39

De laatste van drie Awacs-vliegtuigen van de NAVO-basis in Geilenkirchen is deze week vertrokken naar het grote militaire vliegtuigkerkhof in de Amerikaanse staat Arizona.

Het radarvliegtuig steeg dinsdag voor het laatst op vanaf de basis bij Brunssum voor de vlucht via Canada naar de Verenigde Staten.

Afgedankt
De NAVO kocht begin jaren tachtig een vloot van achttien E-3 radarvliegtuigen bij vliegtuigbouwer Boeing. Een paar jaar geleden werd besloten om drie vliegtuigen terug te trekken om kosten te besparen. Eerder werden ook al de transport- en trainingstoestellen zonder de kenmerkende radarpaddestoel afgedankt.

Lees ook: Eerste Awacs naar vliegtuigkerkhof VS

Vloot
Met het vertrek van dit toestel zijn er nog 14 over. Eén Awacs verongelukte ruim twintig jaar geleden in Griekenland. De overgebleven toestellen worden op dit moment gemoderniseerd.

Beschildering
Het vliegtuig dat dinsdag vertrok, droeg jarenlang een speciale tijgerbeschildering, ter gelegenheid van een oefening. Het vliegtuig krijgt in de woestijn van Arizona gezelschap van duizenden andere vliegtuigen die daar staan opgeslagen. Die worden daar opgeslagen, gestript voor onderdelen en uiteindelijk gesloopt.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen