Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Derde Awacs vertrokken naar vliegtuigkerkhof in woestijn

Geplaatst opdonderdag 13 september 2018 - 6:39

De laatste van drie Awacs-vliegtuigen van de NAVO-basis in Geilenkirchen is deze week vertrokken naar het grote militaire vliegtuigkerkhof in de Amerikaanse staat Arizona.

Het radarvliegtuig steeg dinsdag voor het laatst op vanaf de basis bij Brunssum voor de vlucht via Canada naar de Verenigde Staten.

Afgedankt
De NAVO kocht begin jaren tachtig een vloot van achttien E-3 radarvliegtuigen bij vliegtuigbouwer Boeing. Een paar jaar geleden werd besloten om drie vliegtuigen terug te trekken om kosten te besparen. Eerder werden ook al de transport- en trainingstoestellen zonder de kenmerkende radarpaddestoel afgedankt.

Lees ook: Eerste Awacs naar vliegtuigkerkhof VS

Vloot
Met het vertrek van dit toestel zijn er nog 14 over. Eén Awacs verongelukte ruim twintig jaar geleden in Griekenland. De overgebleven toestellen worden op dit moment gemoderniseerd.

Beschildering
Het vliegtuig dat dinsdag vertrok, droeg jarenlang een speciale tijgerbeschildering, ter gelegenheid van een oefening. Het vliegtuig krijgt in de woestijn van Arizona gezelschap van duizenden andere vliegtuigen die daar staan opgeslagen. Die worden daar opgeslagen, gestript voor onderdelen en uiteindelijk gesloopt.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen