Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Derde Awacs vertrokken naar vliegtuigkerkhof in woestijn

Geplaatst opdonderdag 13 september 2018 - 6:39

De laatste van drie Awacs-vliegtuigen van de NAVO-basis in Geilenkirchen is deze week vertrokken naar het grote militaire vliegtuigkerkhof in de Amerikaanse staat Arizona.

Het radarvliegtuig steeg dinsdag voor het laatst op vanaf de basis bij Brunssum voor de vlucht via Canada naar de Verenigde Staten.

Afgedankt
De NAVO kocht begin jaren tachtig een vloot van achttien E-3 radarvliegtuigen bij vliegtuigbouwer Boeing. Een paar jaar geleden werd besloten om drie vliegtuigen terug te trekken om kosten te besparen. Eerder werden ook al de transport- en trainingstoestellen zonder de kenmerkende radarpaddestoel afgedankt.

Lees ook: Eerste Awacs naar vliegtuigkerkhof VS

Vloot
Met het vertrek van dit toestel zijn er nog 14 over. Eén Awacs verongelukte ruim twintig jaar geleden in Griekenland. De overgebleven toestellen worden op dit moment gemoderniseerd.

Beschildering
Het vliegtuig dat dinsdag vertrok, droeg jarenlang een speciale tijgerbeschildering, ter gelegenheid van een oefening. Het vliegtuig krijgt in de woestijn van Arizona gezelschap van duizenden andere vliegtuigen die daar staan opgeslagen. Die worden daar opgeslagen, gestript voor onderdelen en uiteindelijk gesloopt.

Vanaf 17 september dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Bekijk alvast een voorproefje!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen