Overslaan en naar de inhoud gaan

Derbydag: Sterrendragers en Koempels kruisen de degens

Geplaatst opmaandag 12 april 2021 - 6:49

Voor de 32ste keer in de voetbalgeschiedenis stuiten MVV en Roda JC in Maastricht op elkaar. Een affiche met een prachtige historie, die in de afgelopen jaren vooral in het voordeel van de thuisploeg uitpakt.

Een deel van de spelers die maandagavond op het veld staan was nog niet geboren toen MVV voor het laatst in de eigen Geusselt verloor van Roda: ruim 23 jaar geleden, in 1997.

Leo Kruijntjens heeft in een mini-museum veel spullen uit de afgelopen MVV-decennia verzameld. Maar er zijn ook Roda-spulletjes te vinden:

L1

Opzij geschoven
MVV-Roda JC werd veelvuldig op Eredivisie-niveau gespeeld, maar de nu kruisen de streekrivalen voor het derde opeenvolgende seizoen de degens op Keuken Kampioen Divisie-niveau. In de afgelopen twee seizoenen schoven de Sterrendragers in eigen huis de Koempels telkens opzij: twee jaar geleden werd het door goals van Marnick Vermijl en Joeri Schroijen 2-0, afgelopen seizoen was Serhat Kot de matchwinner bij een 1-0 uitslag.

Excelleren
Schroijen stond de vorige zeven derby's tegen Roda telkens op het veld, maar vertrok afgelopen winter van Maastricht naar Griekenland. Een gemis voor MVV, want de excellerende Schroijen was bij die zeven confrontaties goed voor twee goals en vier assists. Tegelijkertijd hebben de rood-witten de afgelopen maanden zonder Schroijen een stijgende lijn ingezet: MVV won zeven van de laatste tien duels en is opgerukt van de onderste regionen naar plek dertien in de KKD.

Lees ook: Roda JC sterkste in derby tegen MVV

Laatste slag voor Roda
Roda staat achtste en kan terugkijken op een succesvolle wedstrijd eerder dit seizoen tegen MVV. In Kerkrade won de ploeg van Jurgen Streppel op 14 november met 2-0 door goals van Danny Bakker en de inmiddels vertrokken Roland Alberg, die een penalty verzilverde nadat MVV'er Gaston Salasiwa met rood was weggestuurd. Roda maakte daarmee een eind aan een serie van vier duels tegen MVV zonder winst.

Zaken uit de voor Roda succesvollere derby's, en andere hoogtepunten uit de historie van de Koempelclub, zijn in Kerkrade te zien in het Roda-museum:

L1

Glans
MVV is voor dit seizoen uitgespeeld, want het gat naar de play-off-plaatsen is onoverbrugbaar groot. Aan motivatie echter geen gebrek bij de troepen van Darije Kalezic, die weten dat een thuiszege op Roda het seizoen niet alleen glans, maar bij de achterban ook een gouden randje geeft.

Lees ook: Video: Vriendschappelijke rivaliteit tussen MVV en Roda

Play-off-ticket
Roda JC is op koers voor play-off-deelname, maar moet nog wel beslag leggen op dat ticket. Bij winst op MVV komen de Kerkradenaren in punten gelijk met nummer zeven Volendam. Plek zeven is hoe dan ook genoeg voor play-off-deelname, terwijl de achtste plek - waar Roda nu bivakkeert - niet genoeg daarvoor is wanneer een lager geklasseerde ploeg de laatste periodetitel pakt.

Live
De derby tussen MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade begint maandagavond om 20:00 uur. De wedstrijd is vanaf dat tijdstip in zijn geheel live te volgen via L1 Radio. Om 19:00 uur wordt op L1 TV in het programma AvondGasten Sport vooruitgeblikt op het duel.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen