Overslaan en naar de inhoud gaan

Deputé: volgende week duidelijkheid over stikstofmaatregelen

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 21:31

Over ruim een week, op dinsdag 10 december, moet duidelijk zijn wat voor maatregelen de boeren in Limburg moeten nemen om hun stikstofuitstoot te verminderen.

Dat zegt gedeputeerde Hubert Mackus. Hij is namens de provincie in onderhandeling met de minister over die maatregelen.

Beleid
Het kabinet presenteerde twee weken geleden al een paar maatregelen om uit de stikstofcrisis te komen, waaronder een verlaging van de maximumsnelheid. Nu wordt er gewerkt aan beleid op de langere termijn, onder andere voor de landbouw.

Lees ook: Maximumsnelheid op snelwegen vanaf maart omlaag

Plannen boeren
De boeren zijn zelf ook al met plannen gekomen; zij willen de stikstofuitstoot verminderen door een ruimhartige uitkoopregeling, ander voer, en het aanlengen van de (uitgereden) mest. Ook willen ze dat er nog eens kritisch gekeken wordt naar de Natura 2000-gebieden.

Video: L1

Lees ook: Petitie boerinnen ruim 3.500 keer getekend

Kwetsbare natuur
De Natura 2000-gebieden zijn gebieden met kwetsbare natuur. Limburg telt 24 van zulke gebieden. De stikstof die (o.a.) de boerenbedrijven uitstoten is funest voor de kwetsbare natuur.

"Stikstof moet dalen, dat is duidelijk", zei Mackus maandagavond in het L1-programma Avondgasten. "Dat is een opgave die je niet zomaar aan een gebied kunt toewijzen. Je ziet dat het per gebied verschilt wat je kunt doen."

Maatregelen
Door een uitspraak van de hoogste bestuursrechter eerder dit jaar is Nederland gedwongen maatregelen te nemen om die natuur te beschermen, en in de praktijk betekent dat dus maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen