Overslaan en naar de inhoud gaan

Deputé: volgende week duidelijkheid over stikstofmaatregelen

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 21:31

Over ruim een week, op dinsdag 10 december, moet duidelijk zijn wat voor maatregelen de boeren in Limburg moeten nemen om hun stikstofuitstoot te verminderen.

Dat zegt gedeputeerde Hubert Mackus. Hij is namens de provincie in onderhandeling met de minister over die maatregelen.

Beleid
Het kabinet presenteerde twee weken geleden al een paar maatregelen om uit de stikstofcrisis te komen, waaronder een verlaging van de maximumsnelheid. Nu wordt er gewerkt aan beleid op de langere termijn, onder andere voor de landbouw.

Lees ook: Maximumsnelheid op snelwegen vanaf maart omlaag

Plannen boeren
De boeren zijn zelf ook al met plannen gekomen; zij willen de stikstofuitstoot verminderen door een ruimhartige uitkoopregeling, ander voer, en het aanlengen van de (uitgereden) mest. Ook willen ze dat er nog eens kritisch gekeken wordt naar de Natura 2000-gebieden.

Video: L1

Lees ook: Petitie boerinnen ruim 3.500 keer getekend

Kwetsbare natuur
De Natura 2000-gebieden zijn gebieden met kwetsbare natuur. Limburg telt 24 van zulke gebieden. De stikstof die (o.a.) de boerenbedrijven uitstoten is funest voor de kwetsbare natuur.

"Stikstof moet dalen, dat is duidelijk", zei Mackus maandagavond in het L1-programma Avondgasten. "Dat is een opgave die je niet zomaar aan een gebied kunt toewijzen. Je ziet dat het per gebied verschilt wat je kunt doen."

Maatregelen
Door een uitspraak van de hoogste bestuursrechter eerder dit jaar is Nederland gedwongen maatregelen te nemen om die natuur te beschermen, en in de praktijk betekent dat dus maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen