Overslaan en naar de inhoud gaan

Deputé: volgende week duidelijkheid over stikstofmaatregelen

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 21:31

Over ruim een week, op dinsdag 10 december, moet duidelijk zijn wat voor maatregelen de boeren in Limburg moeten nemen om hun stikstofuitstoot te verminderen.

Dat zegt gedeputeerde Hubert Mackus. Hij is namens de provincie in onderhandeling met de minister over die maatregelen.

Beleid
Het kabinet presenteerde twee weken geleden al een paar maatregelen om uit de stikstofcrisis te komen, waaronder een verlaging van de maximumsnelheid. Nu wordt er gewerkt aan beleid op de langere termijn, onder andere voor de landbouw.

Lees ook: Maximumsnelheid op snelwegen vanaf maart omlaag

Plannen boeren
De boeren zijn zelf ook al met plannen gekomen; zij willen de stikstofuitstoot verminderen door een ruimhartige uitkoopregeling, ander voer, en het aanlengen van de (uitgereden) mest. Ook willen ze dat er nog eens kritisch gekeken wordt naar de Natura 2000-gebieden.

Video: L1

Lees ook: Petitie boerinnen ruim 3.500 keer getekend

Kwetsbare natuur
De Natura 2000-gebieden zijn gebieden met kwetsbare natuur. Limburg telt 24 van zulke gebieden. De stikstof die (o.a.) de boerenbedrijven uitstoten is funest voor de kwetsbare natuur.

"Stikstof moet dalen, dat is duidelijk", zei Mackus maandagavond in het L1-programma Avondgasten. "Dat is een opgave die je niet zomaar aan een gebied kunt toewijzen. Je ziet dat het per gebied verschilt wat je kunt doen."

Maatregelen
Door een uitspraak van de hoogste bestuursrechter eerder dit jaar is Nederland gedwongen maatregelen te nemen om die natuur te beschermen, en in de praktijk betekent dat dus maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen