Overslaan en naar de inhoud gaan

Deputé: volgende week duidelijkheid over stikstofmaatregelen

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 21:31

Over ruim een week, op dinsdag 10 december, moet duidelijk zijn wat voor maatregelen de boeren in Limburg moeten nemen om hun stikstofuitstoot te verminderen.

Dat zegt gedeputeerde Hubert Mackus. Hij is namens de provincie in onderhandeling met de minister over die maatregelen.

Beleid
Het kabinet presenteerde twee weken geleden al een paar maatregelen om uit de stikstofcrisis te komen, waaronder een verlaging van de maximumsnelheid. Nu wordt er gewerkt aan beleid op de langere termijn, onder andere voor de landbouw.

Lees ook: Maximumsnelheid op snelwegen vanaf maart omlaag

Plannen boeren
De boeren zijn zelf ook al met plannen gekomen; zij willen de stikstofuitstoot verminderen door een ruimhartige uitkoopregeling, ander voer, en het aanlengen van de (uitgereden) mest. Ook willen ze dat er nog eens kritisch gekeken wordt naar de Natura 2000-gebieden.

Video: L1

Lees ook: Petitie boerinnen ruim 3.500 keer getekend

Kwetsbare natuur
De Natura 2000-gebieden zijn gebieden met kwetsbare natuur. Limburg telt 24 van zulke gebieden. De stikstof die (o.a.) de boerenbedrijven uitstoten is funest voor de kwetsbare natuur.

"Stikstof moet dalen, dat is duidelijk", zei Mackus maandagavond in het L1-programma Avondgasten. "Dat is een opgave die je niet zomaar aan een gebied kunt toewijzen. Je ziet dat het per gebied verschilt wat je kunt doen."

Maatregelen
Door een uitspraak van de hoogste bestuursrechter eerder dit jaar is Nederland gedwongen maatregelen te nemen om die natuur te beschermen, en in de praktijk betekent dat dus maatregelen om de stikstofuitstoot te beperken.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen