Overslaan en naar de inhoud gaan

Deputé blij met steun voor startende vernieuwende bedrijven

Geplaatst opwoensdag 8 april 2020 - 12:55

VVD-gedeputeerde Joost van den Akker noemt het van groot belang voor Limburg dat het kabinet 100 miljoen euro uittrekt voor de steun aan pas gestarte of net groeiende innovatieve bedrijven.

De nieuwe maatregel maakt onderdeel uit van het pakket om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

Financiering
Limburg telt 2 tot 300 van dergelijke ondernemingen op de vier Limburgse campussen, aldus de gedeputeerde. De betreffende bedrijfjes zijn niet gefinancierd door banken. Door het forse omzetverlies als gevolg van corona zouden ze al snel het loodje leggen. Terwijl ze vaak nog geen jaar bestaan.

Nieuwe technieken
De bedrijfjes testen allerlei nieuwe technieken en brengen die op de markt. Ze zijn van nature kwetsbaar omdat ze in de opstart- of groeifase zitten. "Ik ben dan ook blij met deze stap van het kabinet en deze overbruggingsregeling. De regionale ontwikkelingsmaatschappijen gaan de regeling uitvoeren. In Limburg is het LIOF daar in ieder geval klaar voor", zo zegt Van den Akker.

Hij verwacht dat het gaat om bedragen tussen de 50.000 euro en twee miljoen. De regeling is vanaf 20 april beschikbaar.

Compensatie
De gedeputeerde is ook tevreden met de toevoeging van kampeerterreinen en dierentuinen aan de lijst van sectoren die in aanmerking komen voor een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro netto. Die is bedoeld als compensatie omdat ze dicht moeten blijven terwijl de vaste doorlopen.

Met name dierenpark Kasteelpark Born staat het water tot aan de lippen.

Toerisme
Over verdere maatregelen voor de toeristische sector zijn de provincies gezamenlijk nog in gesprek met het kabinet. "Want zeker in Limburg is veel meer nodig nu het toeristische seizoen wordt bedreigd", zo stelt Van den Akker.

Garantstelling
Verder is het volgens hem belangrijk dat (MKB-)familiebedrijven een garantstelling krijgen van het Rijk als ze voor het eerst naar de bank gaan voor financiering. Het gaat om bedrijven die normaal gesproken investeren vanuit hun eigen vermogen en niet via een lening van de bank.

Maar nu kunnen ze de bank wel nodig hebben omdat ze getroffen zijn door de coronacrisis. Het maximale garantiepercentage bedraagt voor het MKB 90 procent, voor grote bedrijven 80 procent. "Zeker in Limburg is die regeling zeer welkom", zo verklaart gedeputeerde Van den Akker.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen