Overslaan en naar de inhoud gaan

'Den Haag geniet meer bescherming dan Zuid-Limburg'

Geplaatst opdonderdag 7 februari 2019 - 22:29

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft de geplande AWACS-demonstratie van vrijdag op de Turfmarkt in de Hofstad verboden.

Dat maakte initiatiefnemer Rogier Meijerink donderdagavond bekend na het besluit van de Zuid-Hollandse gemeente. Meijerink is niet blij met het verbod en heeft aangekondigd bezwaar te maken en een zogenoemde Voorlopige Voorziening aan te vragen om het protest alsnog te kunnen laten plaatsvinden.

113 dB
Het idee was om tijdens de demonstratie het geluid van een overvliegende AWACS af te spelen, net zo hard als dat klinkt in Schinveld: 113 dB. "Kennelijk genieten de bewoners van Den Haag meer bescherming dan in Zuid-Limburg”, reageert Meijerink in een persbericht. "Als 113,7 dB geen probleem is in Zuid-Limburg, dan ook niet in Den Haag."

Geen verbod
De gemeente Den Haag laat weten dat er van een verbod op het protest geen sprake is, maar dat de gewenste locatie van Meijerink niet haalbaar was. "De demonstratie kan gewoon doorgaan op het Malieveld", laat een woordvoerder weten. "Dat is niet de gewenste locatie van de organisatie, maar die konden we niet toestaan omdat er op de Turfmarkt simpelweg geen plaats is voor vijfhonderd man. Het is een druk winkelgebied waar ook trams rijden en het is onderdeel van de calamiteitenroute van de hulpdiensten. Op het Malieveld hoeft bovendien niet gevreesd te worden voor het optreden van gehoorschade bij passanten als gevolg van het geluid dat de organisatie wenst te produceren."

Algemene Wet Bestuursrecht
Meijerink wilde de demonstratie op de Turfmarkt, voor de deur van de campus Den Haag van de universiteit Leiden, houden. Daar wordt vrijdag de 25ste verjaardag van de Algemene Wet Bestuursrecht gevierd. Met het AWACS-protest wil Meijerink het 'misbruik' van die wet door de overheid aankaarten en ze laten kennismaken met de geluidsoverlast waar mensen rond de AWACS-basis mee te maken hebben.

De rechter laat uiterlijk vrijdagmiddag weten of de demonstratie alsnog door mag gaan.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen