Overslaan en naar de inhoud gaan

'Den Haag geniet meer bescherming dan Zuid-Limburg'

Geplaatst opdonderdag 7 februari 2019 - 22:29

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft de geplande AWACS-demonstratie van vrijdag op de Turfmarkt in de Hofstad verboden.

Dat maakte initiatiefnemer Rogier Meijerink donderdagavond bekend na het besluit van de Zuid-Hollandse gemeente. Meijerink is niet blij met het verbod en heeft aangekondigd bezwaar te maken en een zogenoemde Voorlopige Voorziening aan te vragen om het protest alsnog te kunnen laten plaatsvinden.

113 dB
Het idee was om tijdens de demonstratie het geluid van een overvliegende AWACS af te spelen, net zo hard als dat klinkt in Schinveld: 113 dB. "Kennelijk genieten de bewoners van Den Haag meer bescherming dan in Zuid-Limburg”, reageert Meijerink in een persbericht. "Als 113,7 dB geen probleem is in Zuid-Limburg, dan ook niet in Den Haag."

Geen verbod
De gemeente Den Haag laat weten dat er van een verbod op het protest geen sprake is, maar dat de gewenste locatie van Meijerink niet haalbaar was. "De demonstratie kan gewoon doorgaan op het Malieveld", laat een woordvoerder weten. "Dat is niet de gewenste locatie van de organisatie, maar die konden we niet toestaan omdat er op de Turfmarkt simpelweg geen plaats is voor vijfhonderd man. Het is een druk winkelgebied waar ook trams rijden en het is onderdeel van de calamiteitenroute van de hulpdiensten. Op het Malieveld hoeft bovendien niet gevreesd te worden voor het optreden van gehoorschade bij passanten als gevolg van het geluid dat de organisatie wenst te produceren."

Algemene Wet Bestuursrecht
Meijerink wilde de demonstratie op de Turfmarkt, voor de deur van de campus Den Haag van de universiteit Leiden, houden. Daar wordt vrijdag de 25ste verjaardag van de Algemene Wet Bestuursrecht gevierd. Met het AWACS-protest wil Meijerink het 'misbruik' van die wet door de overheid aankaarten en ze laten kennismaken met de geluidsoverlast waar mensen rond de AWACS-basis mee te maken hebben.

De rechter laat uiterlijk vrijdagmiddag weten of de demonstratie alsnog door mag gaan.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen