Overslaan en naar de inhoud gaan

'Den Haag geniet meer bescherming dan Zuid-Limburg'

Geplaatst opdonderdag 7 februari 2019 - 22:29

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft de geplande AWACS-demonstratie van vrijdag op de Turfmarkt in de Hofstad verboden.

Dat maakte initiatiefnemer Rogier Meijerink donderdagavond bekend na het besluit van de Zuid-Hollandse gemeente. Meijerink is niet blij met het verbod en heeft aangekondigd bezwaar te maken en een zogenoemde Voorlopige Voorziening aan te vragen om het protest alsnog te kunnen laten plaatsvinden.

113 dB
Het idee was om tijdens de demonstratie het geluid van een overvliegende AWACS af te spelen, net zo hard als dat klinkt in Schinveld: 113 dB. "Kennelijk genieten de bewoners van Den Haag meer bescherming dan in Zuid-Limburg”, reageert Meijerink in een persbericht. "Als 113,7 dB geen probleem is in Zuid-Limburg, dan ook niet in Den Haag."

Geen verbod
De gemeente Den Haag laat weten dat er van een verbod op het protest geen sprake is, maar dat de gewenste locatie van Meijerink niet haalbaar was. "De demonstratie kan gewoon doorgaan op het Malieveld", laat een woordvoerder weten. "Dat is niet de gewenste locatie van de organisatie, maar die konden we niet toestaan omdat er op de Turfmarkt simpelweg geen plaats is voor vijfhonderd man. Het is een druk winkelgebied waar ook trams rijden en het is onderdeel van de calamiteitenroute van de hulpdiensten. Op het Malieveld hoeft bovendien niet gevreesd te worden voor het optreden van gehoorschade bij passanten als gevolg van het geluid dat de organisatie wenst te produceren."

Algemene Wet Bestuursrecht
Meijerink wilde de demonstratie op de Turfmarkt, voor de deur van de campus Den Haag van de universiteit Leiden, houden. Daar wordt vrijdag de 25ste verjaardag van de Algemene Wet Bestuursrecht gevierd. Met het AWACS-protest wil Meijerink het 'misbruik' van die wet door de overheid aankaarten en ze laten kennismaken met de geluidsoverlast waar mensen rond de AWACS-basis mee te maken hebben.

De rechter laat uiterlijk vrijdagmiddag weten of de demonstratie alsnog door mag gaan.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen