Overslaan en naar de inhoud gaan

'Den Haag geniet meer bescherming dan Zuid-Limburg'

Geplaatst opdonderdag 7 februari 2019 - 22:29

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft de geplande AWACS-demonstratie van vrijdag op de Turfmarkt in de Hofstad verboden.

Dat maakte initiatiefnemer Rogier Meijerink donderdagavond bekend na het besluit van de Zuid-Hollandse gemeente. Meijerink is niet blij met het verbod en heeft aangekondigd bezwaar te maken en een zogenoemde Voorlopige Voorziening aan te vragen om het protest alsnog te kunnen laten plaatsvinden.

113 dB
Het idee was om tijdens de demonstratie het geluid van een overvliegende AWACS af te spelen, net zo hard als dat klinkt in Schinveld: 113 dB. "Kennelijk genieten de bewoners van Den Haag meer bescherming dan in Zuid-Limburg”, reageert Meijerink in een persbericht. "Als 113,7 dB geen probleem is in Zuid-Limburg, dan ook niet in Den Haag."

Geen verbod
De gemeente Den Haag laat weten dat er van een verbod op het protest geen sprake is, maar dat de gewenste locatie van Meijerink niet haalbaar was. "De demonstratie kan gewoon doorgaan op het Malieveld", laat een woordvoerder weten. "Dat is niet de gewenste locatie van de organisatie, maar die konden we niet toestaan omdat er op de Turfmarkt simpelweg geen plaats is voor vijfhonderd man. Het is een druk winkelgebied waar ook trams rijden en het is onderdeel van de calamiteitenroute van de hulpdiensten. Op het Malieveld hoeft bovendien niet gevreesd te worden voor het optreden van gehoorschade bij passanten als gevolg van het geluid dat de organisatie wenst te produceren."

Algemene Wet Bestuursrecht
Meijerink wilde de demonstratie op de Turfmarkt, voor de deur van de campus Den Haag van de universiteit Leiden, houden. Daar wordt vrijdag de 25ste verjaardag van de Algemene Wet Bestuursrecht gevierd. Met het AWACS-protest wil Meijerink het 'misbruik' van die wet door de overheid aankaarten en ze laten kennismaken met de geluidsoverlast waar mensen rond de AWACS-basis mee te maken hebben.

De rechter laat uiterlijk vrijdagmiddag weten of de demonstratie alsnog door mag gaan.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen