Overslaan en naar de inhoud gaan

Demonstratieve lichtjestocht Sittard gaat niet door

Geplaatst opdinsdag 18 januari 2022 - 21:24

De vijfde Lichtjestocht voor Vrijheid die woensdag door Sittard zou trekken, is door de gemeente al een dag voor vertrek gedoofd. Aanleiding is het terugtrekken van de organisatoren uit gesprekken met de gemeente over de demonstratieve stoet.

Volgens de gemeente ontbreekt voor de protestmars nu een organisatie om duidelijke afspraken mee te maken. Hierdoor is een ordelijk verloop van de stoet onzeker en komt de veiligheid van inwoners, ondernemers en demonstranten in het geding. Om die reden geeft de gemeente Sittard-Geleen geen toestemming voor een dergelijke demonstratie.

Lees ook: Lichtstoet en dansen uit protest tegen de lockdown

De gemeente benadrukt het recht op demonstratie belangrijk te vinden. Wie zich geroepen voelt om een protestactie te organiseren, kan zich -wel op tijd- melden. "Op die manier staat de gemeente in verbinding met de organisatie en kunnen we samen zorgen voor een goed en veilig verloop van een demonstratie", aldus burgemeester Hans Verheijen.

Weer aangemeld
Sergio Klein, een van de organisatoren van de lichtjesstoet en raadslid in de gemeente Sittard-Geleen, schrijft op Facebook dat de volgende lichtjesstoet op 26 november wel weer is aangemeld bij de gemeente. "Het zal iets anders zijn dan vorige week omdat we knelpunten in de route willen vermijden en ook op de markt zullen we niet meer stoppen."

Dansen
Dat laatste gebeurde tijdens de vorige lichtstoet namelijk wel, tot ongenoegen van de burgemeester. Enkele honderden demonstranten sloten het protest toen af op de Markt met dansen en zingen zonder de geldende coronamaatregelen in acht te nemen. Verheijen noemde dat onverantwoord.

Lees ook: Burgemeester Verheijen over lichtstoet: 'Onverantwoord'

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen