Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Demonstraties op plekken met kinderen blijven toegestaan

Geplaatst opzaterdag 17 december 2016 - 12:13

Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement ziet niks in een oproep aan Limburgse burgemeesters om geen demonstraties toe te staan op plekken die bedoeld zijn voor jonge kinderen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om scholen, speelplaatsen en kinderevenementen.

Verworpen
Een motie van de PVV voor zo'n oproep werd met 30 tegen 7 stemmen verworpen. Behalve de PVV steunden alleen de eenmansfracties van 50Plus, Partij voor de Dieren en Volkspartij Limburg de motie.

Zwarte Piet
De directe aanleiding voor de motie was het recente protest in Geleen tegen Zwarte Piet. "Ik wil niet op mijn geweten hebben dat kinderen die in Sinterklaas geloven dan door een cordon ME moeten", zei PVV-fractievoorzitter Robert Housmans.

Maar volgens hem gaat het bijvoorbeeld ook om acties op een schoolplein tegen de sluiting van een school.

Jonge kinderen
De meeste andere partijen zagen de oproep van de PVV niet zitten. Een aantal omdat ze vindt dat burgemeesters zelf capabel genoeg zijn om het belang van jonge kinderen in het oog te houden. Volgens PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers wordt met de motie wantrouwen in hun handelen onderstreept.

Vrijheid van meningsuiting
Andere partijen legden de nadruk op de aantasting van de vrijheid van meningsuiting. "Dit keer gaat het om kinderen die in de buurt zijn, een volgende keer ouderen, zwakkeren of zieken", aldus VVD-fractievoorzitter Joost van den Akker. Hij vindt het ook niet passen om kinderen die willen demonstreren deels monddood te maken.

SP-fractievoorzitter Bram Schaminée zei dat protest ook goed kan zijn, bijvoorbeeld voor de aanleg van een zebrapad bij een school.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Actievoerder 'gele hesjes' opnieuw opgepakt
Provincie opent integriteitsmeldpunt
Stemmenkanon PVV bedenkt zich ineens en haakt af
Provincie tegen gemeenschappelijk Europees tolsysteem
Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen