Overslaan en naar de inhoud gaan

Demonstraties op plekken met kinderen blijven toegestaan

Geplaatst opzaterdag 17 december 2016 - 12:13

Een ruime meerderheid van het Limburgs Parlement ziet niks in een oproep aan Limburgse burgemeesters om geen demonstraties toe te staan op plekken die bedoeld zijn voor jonge kinderen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om scholen, speelplaatsen en kinderevenementen.

Verworpen
Een motie van de PVV voor zo'n oproep werd met 30 tegen 7 stemmen verworpen. Behalve de PVV steunden alleen de eenmansfracties van 50Plus, Partij voor de Dieren en Volkspartij Limburg de motie.

Zwarte Piet
De directe aanleiding voor de motie was het recente protest in Geleen tegen Zwarte Piet. "Ik wil niet op mijn geweten hebben dat kinderen die in Sinterklaas geloven dan door een cordon ME moeten", zei PVV-fractievoorzitter Robert Housmans.

Maar volgens hem gaat het bijvoorbeeld ook om acties op een schoolplein tegen de sluiting van een school.

Jonge kinderen
De meeste andere partijen zagen de oproep van de PVV niet zitten. Een aantal omdat ze vindt dat burgemeesters zelf capabel genoeg zijn om het belang van jonge kinderen in het oog te houden. Volgens PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers wordt met de motie wantrouwen in hun handelen onderstreept.

Vrijheid van meningsuiting
Andere partijen legden de nadruk op de aantasting van de vrijheid van meningsuiting. "Dit keer gaat het om kinderen die in de buurt zijn, een volgende keer ouderen, zwakkeren of zieken", aldus VVD-fractievoorzitter Joost van den Akker. Hij vindt het ook niet passen om kinderen die willen demonstreren deels monddood te maken.

SP-fractievoorzitter Bram Schaminée zei dat protest ook goed kan zijn, bijvoorbeeld voor de aanleg van een zebrapad bij een school.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Actievoerder 'gele hesjes' opnieuw opgepakt
Provincie opent integriteitsmeldpunt
Stemmenkanon PVV bedenkt zich ineens en haakt af
Provincie tegen gemeenschappelijk Europees tolsysteem
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen