Overslaan en naar de inhoud gaan

Demonstraties aangekondigd bij intocht Sinterklaas

Geplaatst opdinsdag 2 november 2021 - 10:45

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreert dit jaar bij de intocht van de sint in Maastricht en Volendam. De actiegroep meldt dinsdagochtend dat in deze plaatsen nog altijd zwarte pieten te zien zijn.

De demonstratie in Maastricht is op zaterdag 13 november.

"Maastricht is zo'n gemeente die anno 2021 nog steeds niet heeft begrepen dat racisme geen kinderfeest is", schrijft de actiegroep in een verklaring. "Het is onbegrijpelijk hoe Maastricht als bekende Europese stad dit nog internationaal kan verkopen. Ook dit jaar zijn er zwarte pieten bij de intocht, gesubsidieerd door de gemeente en gesponsord door een lange lijst lokale ondernemingen."

Slavernij
Het is dit jaar tien jaar geleden dat op Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd, de Zwarte Piet is Racisme-campagne begon. "Hoewel we zien dat er in de afgelopen tien jaar veel veranderd is en we voorzichtig hoopvol zijn, blijft het nodig om in actie te komen om ervoor te zorgen dat geen enkel kind meer op hoeft te groeien met de schadelijke karikatuur van Zwarte Piet", aldus KOZP.

Belaagd
KOZP heeft verder een zogenoemde #antiZwartePietChallenge opgezet, waarbij mensen in actie kunnen komen tegen Zwarte Piet. Op 5 december staan de initiatiefnemers samen met medestanders stil bij de afgelopen tien jaar en kijken ze naar de toekomst. Vorig jaar stond KOZP ook in Maastricht, waar een groep betogers werd belaagd door honderden tegendemonstranten. Na een uur staakte de actiegroep de demonstratie vanwege de onveilige situatie en werden de actievoerders onder politiebescherming naar een veilige plek buiten de stad gebracht.

Lees ook: Half jaar cel voor relschopper KOZP-demonstratie

KOZP komt dinsdag met een petitie, die gemeenten oproept geen subsidie te verlenen aan intochten waar zwarte, grijze of bruine pieten aan meedoen.

Gaat de intocht wel door?
Een woordvoerster van de gemeente Maastricht zei het bericht van KOZP "voor kennisgeving" aan te nemen. Volgens haar is het nog afwachten of de intocht überhaupt kan doorgaan. Volendam liet weten de aanvraag voor het protest binnen te hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen