Overslaan en naar de inhoud gaan

Demonstratie woonwagenbewoners: maatregelen autoriteiten

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 18:26

Woonwagenbewoners gaan donderdag in Heythuysen protesteren omdat ze zich niet kunnen vinden in het aantal standplaatsen.

Dat gaat gebeuren op de Burgemeester Janssen van Sonlaan, zo hebben de bewoners aan de gemeente aangekondigd.

Veiligheid garanderen
Burgemeester Désirée Schmalschläger geeft aan maatregelen te nemen om te voorkomen dat de situatie donderdag uit de hand loopt. “We nemen al onze inwoners serieus en wensen nog steeds tot een passende oplossing te komen. Het staat mensen vrij om te demonstreren, echter is er ons alles aan gelegen dat de openbare orde en veiligheid gegarandeerd wordt. Als gemeente nemen we samen met de politie de benodigde voorzorgsmaatregelen.”

Jarenlange zoektocht
Het is niet voor het eerst dat woonwagenbewoners in Heythuysen opzichtig in het verweer gaan. In oktober 2018 zetten ze hun caravans op een braakliggend terrein neer om aandacht te vragen voor hun jarenlange zoektocht naar nieuwe standplaatsen. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat het zogeheten 'uitsterfbeleid' waarbij gemeenten géén nieuwe standplaatsen beschikbaar stelden, discriminerend is. De gemeente kondigde na de acht dagen durende actie aan een woonwensenonderzoek te gaan houden met de bewoners, waarna een nieuw gemeentelijk woonwagenbeleid zou moeten volgen.

Lees ook: Meer plek voor woonwagens in Leudal

Vier staanplaatsen op korte termijn
In juni besloot de gemeenteraad al, onder meer na gesprekken met de woonwagenbewoners, dat er op korte termijn een uitbreiding van vier standplaatsen komt, waarschijnlijk aan de Molenzicht in Heythuysen. Daarmee zou voldaan worden aan de eisen van het College voor de Rechten van de Mens. De gemeenteraad heeft daarnaast besloten dat voor standplaatsenuitbreiding op middellange termijn nog gewacht moet worden op een woningbehoefte-onderzoek door de Provincie Limburg, waarvan de uitkomsten binnenkort verwacht worden.

De gemeente praat ook met woningcorporaties om te onderzoeken hoe woonwagens en standplaatsen overgedragen kunnen worden.

De provincie Limburg coördineert een inventarisatie naar de woonwagenbehoefte in Limburg. Naar verwachting is deze inventarisatie in december gereed.

Lees ook: Onderzoek naar plekken voor woonwagens vertraagd

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen