Overslaan en naar de inhoud gaan

Demonstratie woonwagenbewoners: maatregelen autoriteiten

Geplaatst opwoensdag 6 november 2019 - 18:26

Woonwagenbewoners gaan donderdag in Heythuysen protesteren omdat ze zich niet kunnen vinden in het aantal standplaatsen.

Dat gaat gebeuren op de Burgemeester Janssen van Sonlaan, zo hebben de bewoners aan de gemeente aangekondigd.

Veiligheid garanderen
Burgemeester Désirée Schmalschläger geeft aan maatregelen te nemen om te voorkomen dat de situatie donderdag uit de hand loopt. “We nemen al onze inwoners serieus en wensen nog steeds tot een passende oplossing te komen. Het staat mensen vrij om te demonstreren, echter is er ons alles aan gelegen dat de openbare orde en veiligheid gegarandeerd wordt. Als gemeente nemen we samen met de politie de benodigde voorzorgsmaatregelen.”

Jarenlange zoektocht
Het is niet voor het eerst dat woonwagenbewoners in Heythuysen opzichtig in het verweer gaan. In oktober 2018 zetten ze hun caravans op een braakliggend terrein neer om aandacht te vragen voor hun jarenlange zoektocht naar nieuwe standplaatsen. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat het zogeheten 'uitsterfbeleid' waarbij gemeenten géén nieuwe standplaatsen beschikbaar stelden, discriminerend is. De gemeente kondigde na de acht dagen durende actie aan een woonwensenonderzoek te gaan houden met de bewoners, waarna een nieuw gemeentelijk woonwagenbeleid zou moeten volgen.

Lees ook: Meer plek voor woonwagens in Leudal

Vier staanplaatsen op korte termijn
In juni besloot de gemeenteraad al, onder meer na gesprekken met de woonwagenbewoners, dat er op korte termijn een uitbreiding van vier standplaatsen komt, waarschijnlijk aan de Molenzicht in Heythuysen. Daarmee zou voldaan worden aan de eisen van het College voor de Rechten van de Mens. De gemeenteraad heeft daarnaast besloten dat voor standplaatsenuitbreiding op middellange termijn nog gewacht moet worden op een woningbehoefte-onderzoek door de Provincie Limburg, waarvan de uitkomsten binnenkort verwacht worden.

De gemeente praat ook met woningcorporaties om te onderzoeken hoe woonwagens en standplaatsen overgedragen kunnen worden.

De provincie Limburg coördineert een inventarisatie naar de woonwagenbehoefte in Limburg. Naar verwachting is deze inventarisatie in december gereed.

Lees ook: Onderzoek naar plekken voor woonwagens vertraagd

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen