Overslaan en naar de inhoud gaan

Demonstratie in Maastricht tegen evenementenbeleid kabinet

Geplaatst opdonderdag 2 september 2021 - 22:51

Maastricht sluit zich aan bij andere steden waar op zaterdag 11 september wordt gedemonstreerd tegen het evenementenbeleid van het demissionaire kabinet van Mark Rutte.

De acties van de evenementenbranche volgen na een vruchteloos overleg met het kabinet. Dat maakte Unmute Us donderdagavond bekend.

Protestmarsen
Dit collectief van de evenementenbranche wil samen met festivalgangers het kabinet oproepen om festivals en evenementen weer open te stellen. Maastricht, Leiden en Enschede zijn de nieuwe steden waar gedemonstreerd zal worden. Eerder waren er al protestmarsen in Groningen, Eindhoven, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Deze steden zijn op 11 september opnieuw van de partij. Naar verwachting worden in de komende periode nog meer steden aangekondigd.

Pinkpop
Bij de eerste demonstratie in Utrecht liep onder anderen Niek Murray, rechterhand van Jan Smeets (Pinkpop), mee. Hij omschreef de actie als 'een feestje, een protest en het laat zien dat dit soort bijeenkomsten kunnen'. Daniëlle Smeets, organisator van het Roermondse Solar Festival, was in Eindhoven aanwezig. Net als Richard Loomans, directeur van de Muziekgieterij in Maastricht.

Lees ook: Organisatie Solar Festival stapt naar de rechter

Zandvoort wel
De evenementenbranche is boos dat het kabinet wel voetbalwedstrijden met volle stadions toestaat en dat dit weekend in Zandvoort de Dutch Grand Prix doorgaat, maar dat festivals en grote concerten nog steeds verboden zijn vanwege de coronacrisis. Zowel de organisatoren als experts en virologen zien nauwelijks verschil tussen de culturele evenementen en de grote sportevenementen.

Fieldlabs
De branche is ook boos dat de resultaten van Fieldlabs ervoor hebben gezorgd dat er nu in bijvoorbeeld België wel concerten en festivals kunnen plaatsvinden terwijl er in Nederland niets met deze kennis gebeurt.

Evenementenbouwers
Bij het gesprek waren justitieminister Ferd Grapperhaus, coronaminister Hugo de Jonge, cultuurminister Ingrid van Engelshoven en minister Stef Blok van Economische Zaken aanwezig. Namens de evenementenbranche waren Unmute Us en de Alliantie van Evenementenbouwers aanwezig.

De bewindslieden hebben de evenementenbranche wel beloofd 'de argumenten mee te nemen in hun besluitvorming richting de volgende persconferentie op 14 september.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen