Overslaan en naar de inhoud gaan

Demonstratie Maastricht: kappers willen geld of open

Geplaatst opdonderdag 18 februari 2021 - 14:13

Zo'n 60 kappers en één lege kappersstoel stonden donderdag op de Markt in Maastricht om aandacht te vragen voor de penibele situatie waarin kappers zich na maanden lockdown bevinden.

"We willen aandacht vragen voor de schrijnende situatie waarmee wij kappers, maar ook andere contactberoepen zich nu geconfronteerd zien", aldus Theo Stein, kapper in Maastricht.

Steun
Niet alleen de sluiting van de kapsalons zit de kappers dwars, maar ook het feit dat de beloofde financiële steun nog steeds niet is overgemaakt. "Wij zijn al zo lang dicht maar hebben tot heden nog niks mogen ontvangen", zegt Stein. De kapper heeft een eenmanszaak en daarom geen recht op de NOW-regeling. Wel kan hij in aanmerking komen voor de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten). Daarvoor moet je 30 procent omzetverlies hebben geleden.

Video: L1

Kift
En daar zit bij veel kappers de kift. "Wij gingen op 15 december dicht, dat is het vierde kwartaal", zegt Stein. "Die laatste weken van het jaar is vaak onze drukste periode." Veel kappers hebben dat kwartaal een verlies van tussen 25 en 29 procent en hebben dus geen recht op TVL.

Wel kosten, geen inkomsten
"Inmiddels hebben we wel voor het eerste kwartaal van dit jaar TVL kunnen aanvragen" aldus Stein "Maar dan duurt het acht weken voordat die aanvraag is goedgekeurd, en dan nog vijf dagen vooraleer het geld wordt overgemaakt en in de tussentijd lopen de kosten wel door, maar komt er niks binnen".

Lees ook: Kappers Weert maken statement: 'We willen gehoord worden'

Toe aan een beurt
Wethouder Vivianne Heijnen begrijpt de actie van de Maastrichtse kappers. "Ik ben zelf ook wel weer toe aan een knipbeurt", zegt ze. "Het is goed dat ze nu een signaal afgeven. Hier in Limburg is de situatie natuurlijk des te ingewikkelder, omdat kappers in Duitsland en België wel weer open gaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen