Overslaan en naar de inhoud gaan

Demonstratie: 'Als een dief in nacht de Mijnstreek verlaten'

Geplaatst opwoensdag 21 juli 2021 - 17:54

Zo'n honderdtal demonstranten waren woensdag op de been die tegen de verhuizing van het hoofdkantoor van DSM van Heerlen naar Maastricht zijn.

L1-verslaggever Cyriel Heuts was ter plaatse. "Ze zijn boos, omdat DSM meer dan 100 jaar verbonden is met Heerlen. De koempels hebben dit bedrijf groot gemaakt." De demonstratie is georganiseerd door de PvdA en de SP die het niet eens zijn met de verhuizing.

Verhuizing
Afgelopen vrijdag maakte DSM bekend dat aan het eind van 2023 de locatie van het hoofdkantoor verhuist van Heerlen naar Maastricht. Daarmee vertrekt het chemiebedrijf na ruim 120 jaar uit de stad waar het werd opgericht. Bij de demonstratie waren onder meer de burgemeester van Heerlen Roel Wever, en Ron Meyer, fractievoorzitter van de SP in Heerlen, aanwezig.

Raadsvergadering
Dat de demonstratie woensdagmiddag werd georganiseerd is niet geheel toevallig. Woensdagavond om 18:00 uur begint in Heerlen namelijk een ingelaste raadsvergadering over de verhuizing van DSM.

Boos
Zowel de PvdA als de SP zijn boos over de verhuizing. "Mevrouw Edith Schippers, directeur van DSM, mag ons hier recht in het gezicht vertellen waarom Heerlen niet eens een kans kreeg om het bedrijf dat hier met bloed, zweet en tranen werd opgebouwd te kunnen behouden. Waarom ze als een dief in de nacht de Mijnstreek wil verlaten en daar ook nog miljoenen gemeenschapsgeld voor wil ontvangen", schreef Meyer vooraf op de pagina van het Facebook-evenement."

Ook PvdA-fractievoorzitter Henk Verreck was onaangenaam verrast: "Wat zijn nu alle mooie woorden over samenwerking waard als men op deze manier te werk gaat."

Duurzaamheid
Volgens de directie moet het gebouw kleiner en duurzamer zijn. Daarnaast wil het bedrijf een kantoor dat makkelijker bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen