Overslaan en naar de inhoud gaan

Demissionair premier Mark Rutte bezoekt Venlo en Roermond

Geplaatst opvrijdag 16 juli 2021 - 19:00

Demissionair premier Mark Rutte is vrijdagavond naar Venlo en Roermond afgereisd om de schade in het zuiden te bekijken. Donderdag erkende het kabinet de grote wateroverlast in de provincie als nationale ramp.

De demissionair premier heeft zich vrijdagavond in Roermond laten bijpraten over de overstromingen en evacuaties in en rond de stad.

Veilig
Hij deed dat tijdens een bezoek aan hulpverleners en inwoners bij de monding van de Roer in de Maas. Een bewoonster sprak hem aan en zei bang te zijn voor de Maas. Ze wees op de gesloten sluisdeur, die moet voorkomen dat de hoger gelegen Maas de Roer binnen stroomt. Rutte vroeg of ze zich veilig voelt, maar ze antwoordde zich onzeker te voelen omdat mensen geen of weinig informatie krijgen.

Roer
Een medewerkster van Waterschap Limburg legde Rutte vervolgens uit dat de Roer aan twee kanten is afgesloten om verdere stijging in de binnenstad te voorkomen. Het water van de Roer wordt omgeleid via de Hambeek, een zijtak van de Roer. Omdat de Hambeek het water niet kwijt kan in de zwellende Maas, overstroomt de beek een gebied met 550 woningen. De inwoners daarvan zijn vrijdagochtend vroeg geëvacueerd.

Remkes
Rutte sprak ook met enkele handhavers en brandweerlieden. Eerder had hij een bezoek gebracht aan het stadhuis, waar hij onder anderen de Limburgse gouverneur Johan Remkes sprak en burgemeester Rianne Donders. Onderweg vanuit het stadhuis naar de Roerkade werd hij aangeklampt door Roermondenaren die met hem op de foto wilden. Hij nam daarvoor de tijd en stak hier en daar duimen op om mensen een hart onder de riem te steken. Sommigen applaudisseerden, een enkeling riep hem 'ramptoerist' toe.

Na afloop van zijn bezoek aan de Roerkade ging Rutte naar de Jo Gerrishal in Maasniel, waar de geëvacueerde inwoners worden opgevangen.

Donderdagavond sprak Rutte al zijn medeleven uit. "Het is verschrikkelijk wat hen op dit moment overkomt. Het is volstrekt helder dat de situatie in Limburg rampzalig is." De situatie in Limburg is uitgeroepen tot ramp zoals beschreven staat in artikel 1 van de wet Veiligheidsregio's.

Rampscenario
Donderdagavond bezochten koning Willem-Alexander en koningin Máxima het geteisterde centrum van Valkenburg. Ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven kwam naar het gebied om steun te betuigen. Een dag later volgt het bezoek van demissionair premier Rutte.

Niet naar het gebied
Tijdens de persconferentie riep de minister-president nadrukkelijk op om niet naar het getroffen gebied te komen, zodat herstelwerkers niet voor de voeten worden gelopen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen