Overslaan en naar de inhoud gaan

'Deltaplan Ventilatie nodig voor Limburgse verpleeghuizen'

Geplaatst opvrijdag 26 juni 2020 - 19:35

Limburgse zorginstellingen moeten de komende maanden dringend gaan werken aan een veilig ventilatiesysteem. Dat zegt datawetenschapper Maurice de Hond. Volgens De Hond worden coronabesmettingen via de lucht in de Limburgse verpleeginstellingen zwaar onderschat.

De Hond deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

Aerosols
De Hond is van mening dat aerosols - dat zijn minuscule vochtdeeltjes in de lucht - een belangrijke rol spelen in de verspreiding van het coronavirus in de verzorgingshuizen, dus ook in Limburg. "Je ziet een patroon en dat patroon is dat er veel superspread-events zijn geweest, gelegenheden waar veel mensen tegelijk zijn besmet. De enige manier waarop dat logischerwijs kan, is dat het virus in de lucht hangt en mensen het inademen. In het Duitse Gangelt, vlak over grens bij Sittard, heeft professor Streeck dat onderzocht, en die onderzoeksresultaten steunen mij in mijn mening. Streeck zegt dat het virus onder bepaalde condities lang in de lucht blijft hangen. Als je dat dan lang genoeg inademt, komen er genoeg virusdeeltjes in je longen om erg ziek te worden." Hoogleraar Bert Blocken van de TU Eindhoven deelt de mening van De Hond en Streeck.

Lees ook: 'Slechte ventilatie oorzaak coronabesmettingen in tehuizen'

Ventilatie
Blocken denkt dat de verspreiding van het virus door de lucht een reden is geweest dat zoveel bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen besmet zijn geraakt. Na de uitbraak van het virus werden veel kwetsbare ouderen binnen gehouden op hun eigen kamer, zonder bezoek. De Hond deelt die analyse, en ziet een belangrijke opdracht voor de komende tijd: een 'deltaplan ventilatie'. "In de komende drie, vier maanden moeten alle ventilatiesystemen in Nederland coronaproof worden gemaakt. Als dat gebeurt is dat prima. Als dat niet gebeurt, moet je zolang extra voorzieningen treffen. Want je loopt extra risico als je ventilatiesysteem niet goed is afgesteld. Ik denk echt dat we een groot risico lopen als we niet vol gaan voor een deltaplan ventilatie", aldus De Hond. Hij trekt de vergelijking met de virusuitbraken in veel slachthuizen, zoals recentelijk in het Duitse Gütersloh. Volgens De Hond verspreidt het virus zich op het moment dat de temperatuur laag gehouden wordt, en de ventilatie slecht is. "Als er één plek in Nederland is waar ventilatiesystemen moeten worden nagekeken, dan zijn het de verpleeghuizen."


Twintig meter
Omdat hij overtuigd is van de verspreiding van het virus via aerosols, vindt De Hond de voorgeschreven onderlinge afstand van anderhalve meter niet noodzakelijk. "Het klopt niet dat je uit een soort aerosol-zone blijft door die anderhalve meter. De aerosols blijven in een ruimte hangen, ongeacht waar je staat en hoeveel afstand je ook houdt." Hij heeft vooral moeite met de proportionaliteit van de maatregelen. "Je kan ook zeggen waarom zetten we iedereen niet op twintig meter. Buiten is het sowieso klinkklare onzin, je kunt buiten gewoon leuke dingen doen, het risico op besmetting is vrijwel nul. Binnen is het denk ik ook niet nodig, maar ik snap dat we daar misschien nog wat voorzichtiger zijn."

Kosten versus baten
"Maar voor mij is eerder de vraag waarom moeten we de mensen zowel op op economisch en sociaal gebied, maar ook op het gebied van volksgezondheid voor beperkingen stellen als het geen rol speelt en je moet je afvragen wat de schade is. Je moet eens kijken wat de economische en sociale schade is en ook bij de gezondheid. Veel mensen zijn later aan behandelingen toegekomen. We hebben nog geen aanwijzing van de schade die op ons afkomt."

Buiten knuffelen
De Hond is voorstander van het volledig hervatten van bezoek in instellingen. "Bij zorginstellingen zou ik meer vrijheid creëren om familie te bezoeken. Ik zou bijvoorbeeld zorgen dat dat buiten gebeurt. Je kunt knuffelen, aanraken. Kan gewoon. Niet binnen met ramen dicht, slechtste wat er is. Het is ventilatie, ventilatie, ventilatie. Juist omdat er geen besmette mensen zijn, kun je het normale leven hervatten. In het najaar kunnen we weer problemen krijgen."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen