Overslaan en naar de inhoud gaan

Delftse studenten winnen Solar Challenge in Australië

Geplaatst opdonderdag 22 oktober 2015 - 7:32

Het Nuon Solar Team van de TU Delft, met Limburger Toine Urlings in de gelederen, heeft de World Solar Challenge gewonnen.

Het is de zesde keer dat het team uit Delft de race wint. Solar Team Twente is als tweede geëindigd.

Zonne-energie
De Solar Challenge is een prestigieuze wedstrijd met zonneauto's. De deelnemers moeten ongeveer 3000 kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden.

Ulestraten
Er zat een belangrijk Limburgs tintje aan het Delfts prestigeproject. Ontwerper Toine Urlings uit Ulestraten had een belangrijk aandeel in de bouw van de zonnewagen. Urlings nam ook deel aan de race zelf, hij bestuurder de zonneauto ook enige tijd.

Lees ook: Limburger Toine Urlings apetrots op zonnewagen Nuna8

Spannende strijd
De wedstrijd was dit jaar bijzonder spannend, omdat de teams heel dicht bij elkaar reden. Het team uit Twente stond lang op de eerste plaats, maar werd woensdag van de troon gestoten door het team uit Delft.

"Er waren vanochtend veel wolken dus we maakten ons wel zorgen of we genoeg energie konden krijgen", aldus een woordvoerster van het Nuon Solar Team. "Een kwartier nadat de race was begonnen, trok het open gelukkig."

Finish
Uiteindelijk finishte het team uit Twente met een achterstand van twee minuten. "Echt bizar. Het is ongekend hoe klein het verschil is", vertelde coureur Wouter Put na afloop. "Het is een raar gevoel. We zijn blij, maar het verschil is zo klein."

Toch zijn de studenten uit Twente onverminderd trots. Put: "We voelen ons ook winnaars. Het is fantastisch dat we met twee Nederlandse teams het WK voor zonneauto's kunnen beslissen."

Toine Urlings bij 'zijn' Nuna8.
Foto: Nuon Solar Team
De Nuna8 van de TU Delft ging als eerste over de finish in Adelaide.
Foto: ANP
Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburger Toine Urlings apetrots op zonnewagen Nuna8
Zonneauto NunaX TU Delft Kasper Sijmons
Zonneauto TU Delft compleet verwoest na brand
Mysterieuze deurmat op stoepen in Meerssen
Honderden huishoudens in Ulestraten zonder stroom
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen