Overslaan en naar de inhoud gaan

Delftse studenten winnen Solar Challenge in Australië

Geplaatst opdonderdag 22 oktober 2015 - 7:32

Het Nuon Solar Team van de TU Delft, met Limburger Toine Urlings in de gelederen, heeft de World Solar Challenge gewonnen.

Het is de zesde keer dat het team uit Delft de race wint. Solar Team Twente is als tweede geëindigd.

Zonne-energie
De Solar Challenge is een prestigieuze wedstrijd met zonneauto's. De deelnemers moeten ongeveer 3000 kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden.

Ulestraten
Er zat een belangrijk Limburgs tintje aan het Delfts prestigeproject. Ontwerper Toine Urlings uit Ulestraten had een belangrijk aandeel in de bouw van de zonnewagen. Urlings nam ook deel aan de race zelf, hij bestuurder de zonneauto ook enige tijd.

Lees ook: Limburger Toine Urlings apetrots op zonnewagen Nuna8

Spannende strijd
De wedstrijd was dit jaar bijzonder spannend, omdat de teams heel dicht bij elkaar reden. Het team uit Twente stond lang op de eerste plaats, maar werd woensdag van de troon gestoten door het team uit Delft.

"Er waren vanochtend veel wolken dus we maakten ons wel zorgen of we genoeg energie konden krijgen", aldus een woordvoerster van het Nuon Solar Team. "Een kwartier nadat de race was begonnen, trok het open gelukkig."

Finish
Uiteindelijk finishte het team uit Twente met een achterstand van twee minuten. "Echt bizar. Het is ongekend hoe klein het verschil is", vertelde coureur Wouter Put na afloop. "Het is een raar gevoel. We zijn blij, maar het verschil is zo klein."

Toch zijn de studenten uit Twente onverminderd trots. Put: "We voelen ons ook winnaars. Het is fantastisch dat we met twee Nederlandse teams het WK voor zonneauto's kunnen beslissen."

Toine Urlings bij 'zijn' Nuna8.
Foto: Nuon Solar Team
De Nuna8 van de TU Delft ging als eerste over de finish in Adelaide.
Foto: ANP
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Limburger Toine Urlings apetrots op zonnewagen Nuna8
Zonneauto NunaX TU Delft Kasper Sijmons
Zonneauto TU Delft compleet verwoest na brand
Mysterieuze deurmat op stoepen in Meerssen
Honderden huishoudens in Ulestraten zonder stroom
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen