Overslaan en naar de inhoud gaan

'Delfstoffenwinning staat Einstein Telescoop niet in de weg'

Geplaatst opzondag 21 januari 2018 - 16:45

Delfstoffenwinning vlak over de Belgische grens in Plombières hoeft de komst van de Einstein Telescoop niet in de weg te staan.

Dat zei Gideon Koekoek, natuurkundige van de Universiteit Maastricht, zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

Telescoop
"In sommige niet-wetenschappelijke rapportages wordt gesteld: Het is of mijnbouw of de telescoop. Dat is veel te weinig genuanceerd. Het is niet het een of het ander."

1 miljard euro
De Einstein Telescoop, een megaproject van 1 miljard euro, is een ondergrondse detector voor het meten van zwaartekrachtgolven uit de ruimte. Over twee jaar valt de beslissing. Naast Zuid-Limburg zijn ook Hongarije en Sardinië in de race als vestigingsplaats.

Heropenen
In Plombières bestaan plannen om in een gebied van 140 vierkante kilometer de zink- en loodmijnen te heropenen. Volgens Koekoek kan bij het ontwerp van de Einstein Telescoop rekening worden gehouden met die ondergrondse delfstoffenwinning.

Dood
Jean-Paul Kompier, wethouder in Vaals, hoopt dat de mijnen niet opnieuw opengaan. "Ik wandel graag over die oude mijnterreinen, maar mijn hond houd ik altijd dicht bij me. Ik heb de indruk dat als hij daar een hap neemt, hij ter plekke dood neervalt. Het is er hartstikke zwart zonder enige vegetatie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen