Overslaan en naar de inhoud gaan

DELA mag Yarden overnemen na verkoop crematoria

Geplaatst opmaandag 26 juli 2021 - 22:59

Uitvaartorganisatie DELA mag onder voorwaarden het noodlijdende Yarden overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.

De uitvaartondernemingen moeten wel zeven crematoria en twee uitvaartcentra, waaronder Heerlen, Venlo en Venray, verkopen aan een andere partij, zodat er voldoende alternatieven blijven in de uitvaartbranche.

Financieel
DELA en Yarden hebben allebei crematoria, begraafplaatsen, uitvaartcentra, mortuaria en uitvaartverzekeringen. Yarden staat er al een tijd financieel slecht voor. Door de overname komt er zekerheid voor de polishouders van de uitvaartverzekeringen van Yarden. De ACM vindt dat de overname niet tot problemen leidt op de markt voor uitvaartverzekeringen. Wel zouden door de overname in negen regio's te weinig mogelijkheden overblijven om te kiezen voor een ander uitvaartcentrum of crematorium. Daardoor zouden prijzen kunnen stijgen of de kwaliteit kunnen verminderen.

Verkocht
Daarom wil de ACM dat de crematoria van Yarden in Beuningen, Heerlen, Groningen, Schagen, Utrecht en Venlo en het crematorium van DELA in Spijkenisse worden verkocht aan een andere partij. Ook twee uitvaartcentra van Yarden in Veldhoven en Venray moeten worden verkocht. De ACM moet de kopers voor deze locaties goedkeuren. Door de verkoop blijft er voldoende concurrentie over en kunnen mensen een uitvaartonderneming kiezen die bij hen past.

Personele gevolgen
Draagt Elkanders Lasten, zoals de volledige naam van DELA luidt, heeft ongeveer 2000 medewerkers en ruim 4 miljoen verzekerden. Jaarlijks voert het bedrijf zo'n 45.000 uitvaarten uit. Bij Yarden werken 900 mensen en 200 vrijwilligers, met ongeveer 1 miljoen verzekerden. DELA zei eerder dat het de personele gevolgen "zoveel mogelijk wil beperken".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen