Overslaan en naar de inhoud gaan

Dekker over Gold Race: 'Ik moest verliezen om te winnen'

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 6:04

Erik Dekker moest verliezen om te kunnen winnen. Dat zegt hij over zijn legendarische winst in de Amstel Gold Race van 2001.

"Dat was de wedstrijd waarin de wielrenner Erik Dekker ontbolsterde", aldus zijn voormalig ploegleider Theo de Rooy.

Ronde van Vlaanderen
Met het verlies verwijst Dekker naar de Ronde van Vlaanderen in 2001, twee weken voor de Amstel Gold Race. In de Vlaamse Hoogmis maakte Dekker een inschattingsfout in de sprint, waardoor hij met een enkele centimeter werd geklopt door Gianluca Bortolami. "De Ronde van Vlaanderen winnen was mooier geweest dan drie Touretappes en de Clásica San Sebastián", zo liet Dekker in zijn teleurstelling optekenen.

"Juist door dat verlies kreeg ik wel vertrouwen in mijn sprint", vertelt Dekker twintig jaar later. "Ik begon te laat met sprinten in Vlaanderen. Ik wachtte te lang. Dat zou me niet nog een keer gebeuren."

Olympische Spelen
Dekker achterhaalde in de Amstel Gold Race de ontsnapte Lance Armstrong en de Italiaan Eddy Mazzoleni. Samen met de Amerikaanse kopman van US Postal reed Dekker naar de finish op de Maasboulevard in Maastricht. "Bovendien had ik Lance Armstrong al een keer geklopt in de sprint, toen we nog allebei amateurs waren. In de Tour de l’Avenir, na de Olympische Spelen van 1992. Dat telt op zo'n moment.”

Zelfvertrouwen
Veel ligt in zelfvertrouwen zegt Dekker. Maar waar haal je dat dan vandaan? "Dat begint met winnen en goede prestaties. Ik won voor 2000 wel eens wedstrijden, maar geen grote koersen. Ik voelde wel dat het zou kunnen, als het kwartje een keer zou vallen. Toen het eenmaal gelukt was, ging het twee jaar achter elkaar door. Ik viel van de ene verbazing in de andere."

Ultieme race
"De Amstel Gold Race van 2001 was de koers waarin Dekker de renner werd die we kennen", zegt De Rooy. "Je moet die overwinning ook zien in het perspectief van wat er allemaal was gebeurd. In 1999 werd hij in Verona naar huis gestuurd met een te hoge hematocrietwaarde. In 2000 brak hij een elleboog, kwam hij met heel veel pijn aan de start van de Tour de France waarin hij in de eerste etappe net voor de bezemwagen binnenkwam. En daarna wint hij nog drie etappes in die Tour. Dat is Dekker, een man van uitersten. Eigenlijk is die Amstel Gold Race de ultieme race waarin hij de Erik Dekker werd die wij kennen."

Mond-en-klauwzeer
De Amstel Gold Race van 2001 was net als de editie van 2021 lange tijd onzeker. Waar nu corona de spelbreker is, was er toen het mond-en-klauwzeer in Nederland. Door aanpassingen in het parcours, het beperken van de toeschouwers, en het ontsmetten van fietsen en volgauto's kon de race toch doorgaan.

Documentaire
De documentaire: Amstel Gold Race 2001, het Jaar Waarin Alles Anders Werd is op donderdag 15 maart te zien bij L1, om 18:30 uur en 23:00 uur. De documentaire wordt herhaald op vrijdag 16 april om 23:00 uur, zaterdag 17 april om 16:00 uur en zondag 18 april om 9:30 uur en 16:00 uur.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen