Overslaan en naar de inhoud gaan

Definitief geen pers welkom bij schouw Nicky Verstappen

Geplaatst opmaandag 26 augustus 2019 - 10:22

De pers is definitief niet welkom bij de schouw op de Brunssummerheide in de zaak van Nicky Verstappen dinsdag.

De rechtbank in Den Haag laat daarmee de eerdere beslissing van de rechtbank in Limburg in stand.

Ander oordeel
Het kort geding werd aangespannen namens RTL Boulevard, RTL Nieuws, NOS, Hart van Nederland, Algemeen Dagblad, De Telegraaf, ANP en NU.nl. Die media waren het er niet mee eens dat de schouw besloten is. Zij stelden voor dat één cameraploeg de schouw voor alle media zou registreren. De kortgedingrechter zei dat een ander oordeel wellicht mogelijk was, maar dat hij niet degene is die de eerdere beslissing van de Limburgse strafrechter ter discussie kan stellen.

Lees ook: 'Besloten schouw Brunssummerheide is censuur'

Schouw
De uitspraak komt een dag voor de schouw. Dinsdag brengt een groep van zo'n 25 personen, waaronder rechters, officieren van justitie, verdachte Jos Brech en zijn advocaat met politiebegeleiding een bezoek aan de Brunssummerheide. Daarbij wordt onder andere een bezoek gebracht aan de vindplek van het lichaam van de destijds 11-jarige Nicky Verstappen. De rechtbank vindt dat de aanwezigheid van een cameraploeg verstorend kan werken.

Lees ook: Brunssummerheide op slot voor zaak Nicky Verstappen

Niet helemaal definitief
Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm vertegenwoordigt de media. Volgens hem is het nog niet helemaal definitief dat de media niet aanwezig mogen zijn. "Naar aanleiding van het vonnis hebben journalisten nogmaals contact opgenomen met de rechtbank Limburg." De advocaat zegt dat er nu twee verklaringen liggen waar de rechtbank in Limburg eerder nog niet naar heeft kunnen kijken. Hieruit blijkt dat zowel de familie van Nicky Verstappen als verdachte Brech vinden dat media toegelaten moeten worden. Daarnaast kan de pers met een kleine delegatie aanwezig zijn. "Ik kan me voorstellen dat rechtbank Limburg dan een andere beslissing had genomen." Rechtbank Limburg heeft tot 15:00 uur om haar besluit eventueel terug te draaien.

Vanaf maandagavond is er een noodverordening van kracht op de Brunssummerheide. De heide blijft op slot tot dinsdag 18:00 uur.

De noodverordening geldt voor het hele 'blauwe gebied', het 'rode gebied' is met lint afgezet.
Foto: Politie Limburg

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen