Overslaan en naar de inhoud gaan

Definitief geen gratis museumdag in Limburg

Geplaatst opvrijdag 15 januari 2016 - 12:21

Er komt definitief geen gratis museumdag per maand in Limburg. De provinciale politiek legt zich neer bij het niet doorgaan daarvan.

Dat bleek vrijdag in een statencommissie.

Gratis museumdag
In het coalitie-akkoord was op aandringen van de SP afgesproken dat er een onderzoek zou komen naar de haalbaarheid van zo'n gratis museumdag. Maar daaruit is gebleken dat een gratis museumdag niet tot extra bezoekers leidt en er zelfs voor zorgt dat mensen die van plan zijn naar een museum te gaan, wachten tot het gratis toegankelijk is. Daardoor lopen musea ook nog inkomsten mis.

Lees ook: Er komt geen maandelijkse gratis museumdag in Limburg

Goed onderbouwd
Ook de SP houdt daarom niet langer vast aan haar idee. Statenlid Math Voncken noemde het jammer dat de gratis museumdag geen haalbare kaart is. "Maar het rapport is goed onderbouwd. Dus moet je realistisch zijn", aldus Voncken.

Nieuwe voorstellen
Een aantal partijen vindt het wel belangrijk om initiatieven te ontwikkelen om meer jongeren naar musea te trekken. PVV-statenlid Daryl Pfoster stelde gratis toegang voor jongeren onder 12 jaar voor. D66-statenlid Jan van de Ven wees op een regeling van de provincie Noord-Brabant waarbij alle schoolklassen één keer per jaar gratis naar een museum kunnen dat zij zelf uit kiezen.

Geen heilloze weg
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans zei alle suggesties door te geven aan de museumdirecties. Hij vindt dat zij daar in de eerste plaats over gaan. "Maar het zijn allemaal interessante ideeën. Van geen enkele suggestie zeg ik dat is een heilloze weg", aldus de gedeputeerde.

Jaarlijks fonds
De provinciale politiek was ook enthousiast over een jaarlijks fonds van 100.000 euro voor kleine musea. Die kunnen daar maximaal 5.000 euro uit krijgen voor vernieuwing en verbetering. PvdA en SP vroegen zich wel af of dat bedrag voldoende is.

Extra geld
Gedeputeerde Koopmans zegde toe dat na een jaar te bekijken. Hij wees er wel op dat een voorwaarde voor de subsidie is dat ook de betreffende gemeente en/of het bedrijfsleven een financiële bijdrage leveren. Dus gaat het om meer dan alleen het geld van de provincie, stelde de gedeputeerde.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Er komt geen maandelijkse gratis museumdag in Limburg
Motie tegen ambtelijk taalgebruik aangenomen
Venlo kijkt naar alternatieven Van Bommel Van Dam
CDA: Eerste Kamerleden betrekken bij Limburgs Parlement
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen