Overslaan en naar de inhoud gaan

Definitief geen gevangenisstraf voor doodschieten buurman

Geplaatst opmaandag 23 november 2020 - 11:02

Doy S. (38) en Robert E. (31) hoeven definitief niet meer terug naar de gevangenis. Het duo zat celstraffen uit van respectievelijk acht en zes jaar voor een dodelijke burenruzie in Geleen op 22 april 2018.

Het Hof in Den Bosch heeft dat eerdere vonnis nu naar de prullenmand verwezen, omdat er sprake zou zijn van noodweer.

Lees ook: Oorlogsveteraan die buurman doodschoot, is plots vrij man

Toch noodweer
De beslissing komt niet als een complete verrassing voor de mannen, omdat het Hof ze in een eerder stadium al heeft vrijgelaten na een succesvol hoger beroep. Advocaat Peer Szymkowiak had, net als eerder bij de Roermondse rechter, gepleit voor noodweer. En waar de rechter in Roermond dat verweer terzijde schoof, leken de hogere rechters in Den Bosch wel in noodweer te geloven.

Stekende bewegingen
Szymkowiak vertelde de rechters het verhaal van een burenruzie tussen Doy en het latere slachtoffer Radjan Kalicharan en diens vriendin. Die laatste twee zouden met messen voor de deur van Doy hebben gestaan, zelfs stekende bewegingen hebben gemaakt en dreigende taal hebben geuit. Dat alles zei de advocaat ook terug te zien op camerabeelden.

Robert, zo stelde Szymkowiak, kwam zijn vriend Doy helpen. Hij wilde hem weghalen uit de situatie. Op straat escaleerde het conflict echter. De mannen voelden zich naar eigen zeggen aangevallen. In dat geweld haalde Doy uiteindelijk de trekker over.

Video: L1

Zonder confrontatie
'Het Hof gelooft dat de schutter en zijn vrienden het voornemen hadden om zonder confrontatie bij de woning weg te gaan. De schutter heeft voordat hij het pand verliet nog gekeken of de kust veilig was', schrijft het Hof in haar vonnis. 'Net nadat hij met zijn drie vrienden de deur uitliep, kwamen de buurman en zijn partner de hoek om en liepen hen gewapend met messen tegemoet.'

Geen andere optie
Doy liet zijn vuurwapen zien, maar dat weerhield de buurvrouw er niet van met een mes te dreigen, zo constateerde het Hof. 'Nadat de buurvrouw een mes en de buurman een glasscherf naar de medeverdachte had gegooid en de buurman op het punt stond opnieuw een grote glasscherf te gooien, was er voor de schutter geen andere optie dan te schieten op de buurman.'

Erg verheugd
Advocaat Szymkowiak laat weten 'erg verheugd' te zijn over de beslissing van het Hof. "Ik ben blij dat het Hof goed naar de verklaringen heeft gekeken en nog beter naar de videobeelden. Anders dan de rechtbank in Roermond zien zij wel hetzelfde als ik." Overigens heeft het Hof Doy wel tot drie maanden cel veroordeeld voor wapenbezit, maar die tijd heeft hij al ruimschoots gezeten.

Door die veroordeling kan Doy geen schadeclaim indienen voor tijd die hij ten onrechte zat. Robert werd niet voor een ander feit veroordeeld en kan wel een schadevergoeding vragen. Overigens kan justitie nog in cassatie gaan om deze beslissing aan te vechten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen