Overslaan en naar de inhoud gaan

Definitief géén 11devande11de en vastelaovend in Limburg

Geplaatst opwoensdag 7 oktober 2020 - 19:42

De Limburgse veiligheidsregio's zetten definitief een streep door het carnavalsseizoen. Dat betekent géén 11devande11de dit jaar en géén grote evenementen rondom vastelaovend in 2021.

Dat schrijven de voorzitters van de twee Limburgse veiligheidsregio's Antoin Scholten en Annemarie Penn-te Strake woensdagavond in een gezamenlijke brief.

Een lijn trekken
'Als voorzitters van de twee veiligheidsregio’s in Limburg hebben we, in samenspraak met de gouverneur en na overleg met alle Limburgse burgemeesters, gezamenlijk besloten om, de vergunning plichtige carnavalsevenementen niet op de traditionele wijze door te laten gaan. Dit besluit geldt daarmee ook voor de 11devande11de en andere grote aan carnaval gerelateerde bijeenkomsten. De verantwoordelijkheid voor de vergunningverlening ligt lokaal bij de gemeenten en de lokale burgemeesters, maar voor de eenduidigheid en het voorkomen van regionale en lokale verschillen trekken we samen één lijn in onze provincie', staat in de brief.

Dat zijn de maatregelen die de twee Limburgse veiligheidsregio's nemen om de vastelaovend volgend jaar veilig te laten verlopen. Dat betekent een verbod op grote feesten en bijeenkomsten. Gemeenten mogen hier ook geen vergunningen voor afgeven.

'Waterbedeffect'
'Het naleven van de anderhalve meter is lastig wanneer mensen in grote groepen samenkomen, zeker wanneer er alcohol wordt gedronken en mensen meegenomen worden door de muziek. Daarnaast lopen we in onze provincie risico op een zogenaamd ‘waterbedeffect’. Omdat zowel in Brabant als over de grens in Duitsland traditionele carnavalsvieringen verboden zijn, is de kans groot dat mensen van (ver) buiten de provincie in grote aantallen naar Limburg komen, waardoor het éxtra druk wordt', schrijven Scholten en Penn-te Strake.

Indien er toch evenementen doorgaan, zijn de risico's volgens de Limburgse veiligheidsregio's voor de openbare orde en publieke gezondheid onaanvaardbaar groot.

Lastig besluit
De twee veiligheidsregio hebben onlangs met de carnavalsbonden om tafel gezeten om te kijken wat wél mogelijk is. 'Het is een lastig, maar niet te voorkomen, besluit. We rekenen op begrip en hopen dat we in 2022 weer volop kunnen genieten van dit mooie feest zoals we altijd gewend zijn', laten de Limburgse veiligheidsregio's weten.

Alternatieve invulling
Veel Limburgse carnavalsverenigingen hebben de festiviteiten al afgeblazen of kiezen voor een alternatieve invulling. Vorige week werd bekendgemaakt dat 11devande11de in Roermond kleinschaliger gevierd zou worden. De buitenactiviteiten gaan nu helemaal niet door. De organisatie Sjeng Kraft Kompenei weet nog niet of de binnenactiviteit in de ECI Cultuurfabriek, met maximaal 30 personen, wel kan doorgaan.

Lees ook: Organisatie 11devande11de: 'Houd de moed erin. Op naar 2021'

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen