Overslaan en naar de inhoud gaan

Definitief einde 'vrijstaat' Tuindorp Heerlen

Geplaatst opmaandag 25 oktober 2021 - 13:24

De gemeente Heerlen gaat de resterende huizen van de buurt Tuindorp slopen. De overgebleven bewoners moeten verhuizen.

Wanneer dat precies gebeurt is nog onduidelijk. "We hebben geen harde deadline. Maar het gaat wel om de korte termijn. De huidige situatie laten we geen jaren meer duren", aldus wethouder Jordy Clemens (SP).

Meer dan 20 jaar
Het dossier van de 'vrijstaat' Tuindorp - waar bewoners volledig hun eigen gang gingen - loopt al meer dan 20 jaar. In 1998 kocht de gemeente Heerlen de toen nog 34 woningen met de bedoeling dat de bewoners binnen enkele jaren zouden verhuizen. In 2019 pakte het huidige gemeentebestuur de kwestie opnieuw op. Momenteel staan er nog tien huizen waarvan er zeven bewoond zijn en drie onbewoond.

"De woningen verkeren in een abominabele staat. Er is geen toekomst meer op deze plek om te wonen", zegt Clemens. "Het gebied is verrommeld en vervuild."

Procedures
Eerder kwam er een einde aan een autobedrijf met autowrakken verspreid over de hele buurt. Maar ook nu nog wordt gemeentelijke grond gebruikt door bewoners of is erop gebouwd. Daarover lopen een aantal gerechtelijke procedures.

Bij elkaar wonen
Wethouder Clemens benadrukt dat de gemeente de overgebleven bewoners een fatsoenlijke nieuwe woning wil aanbieden en is daarover in gesprek. Maar dat heeft nog niet tot succes geleid. Vijf bewoners hebben inmiddels wel aangegeven te willen verhuizen als ze bij elkaar kunnen blijven wonen op de nieuwe locatie. De gemeente bekijkt nu of dat mogelijk en te realiseren is.

'Enige stap voor de gemeente'
Als het overleg niet tot resultaat leidt of aangeboden alternatieve woningen niet serieus worden overwogen, dan gaat de gemeente de huur opzeggen. "Dat is dan de enige overgebleven stap voor de gemeente. Voortduring van de huidige situatie is in ieder geval geen begaanbare weg meer", zo stelt Clemens.

Wat de nieuwe bestemming van Tuindorp wordt, is nog niet bekend. Dat hangt onder meer af van de mate van vervuiling van de bodem.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen