Overslaan en naar de inhoud gaan

Definitief einde voor azc-school Weert

Geplaatst opzondag 13 september 2020 - 20:07

Na vijf jaar is de azc-school waar voortgezet- en primair onderwijs werd gegeven aan de kinderen van het asielzoekerscentrum dicht. De school opende haar deuren in januari 2016 . Honderden kinderen leerden er de eerste Nederlandse woorden.

"Bij het ene kind zag je de oorlog nog in de ogen, waar een ander het na week al vergeten was", vertelt teamleider Thérèse Huijbregts. "Ieder kind heeft een eigen verhaal." Zo waren er veel kinderen die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen.

Alleenstaande minderjarige asielzoekers
Een van hen is Nour Kanjo. Ze vluchtte vijf jaar geleden als 17-jarige met haar twee kleine broertjes naar Nederland. Het drietal stond er een tijd alleen voor, hun ouders vluchtten later pas naar Nederland. Nour heeft een tijd in haar eentje voor haar broertjes moeten zorgen. "Strijken, wassen, met mijn broertjes naar school. Ik moest alles alleen doen. Het was moeilijk."

Video: L1

Veel hulp
Ze gingen samen naar de azc-school in Weert. Nour kijkt met veel liefde terug op die schooljaren. "Ik heb veel hulp gehad van de docenten. We gingen elke dag naar school en we leerden de taal. En we deden leuke dingen op school."

De inmiddels 22-jarige mbo-studente heeft haar oude leerkrachten geholpen met het leeghalen van de school in Weert.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen