Overslaan en naar de inhoud gaan

Defensie stuurt tanks naar brandhaard in De Meinweg

Geplaatst opdinsdag 21 april 2020 - 20:52

Defensie stuurt twee tanks naar Nationaal Park De Meinweg om te helpen met de bestrijding van de natuurbrand die daar al sinds maandag woedt.

De tanks van het type Leopard 2 worden ingezet om te helpen bij het maken van stoplijnen van honderden meters lang, meldt een brandweerwoordvoerder.

Lees ook: Branden: 'Stoplijnen helpen bij de bestrijding'

Tanks maken stoplijnen
Bij een stoplijn wordt een grens natgehouden om te voorkomen dat het vuur er overheen gaat en zo verder om zich heen grijpt. De stoplijn wordt 6 meter breed. "In overleg met Staatsbosbeheer komen de tanks ondersteunen om de stoplijn met wat grover geweld dan de kettingzaag tot stand te brengen."

De twee tanks hebben de naam Buffel en Kodiak. Die laatste is de breker en kan bomen en struikgewassen omver ploegen. Maar één tank was om 21:30 uur bezig met het maken van stoplijnen, de andere tank is vertraagd vanwege een pech-incident.

Lees ook: Volg het liveblog over de brand in De Meinweg

Twee fronten aan het werk
"Er zijn op dit moment nog steeds twee fronten", zegt woordvoerder Guido van Herten. "De bluseenheden die met water het vuur bestrijden en Staatsbosbeheer en brandweereenheden die stoplijnen maken." De werkzaamheden gaan nog de hele nacht door is de verwachting.

Evacuaties
Bij de brand is meer dan 175 hectare afgebrand. Een camping, manege en de woonwijk Reewoude zijn ontruimd. "200 bewoners zijn grotendeels op eigen adressen ondergebracht, de anderen zitten in het Boshotel Vlodrop."

ANP-409715508
Foto: ANP

Andere natuurbrand
Er woedt ook een grote natuurbrand in Brabant, vlakbij Griendtsveen. Daar is de landmacht ingeroepen. Soldaten helpen om de stoplijn aan te brengen, zodat vuur zich niet verder kan verspreiden. In De Meinweg helpt Defensie vooralsnog alleen met twee tanks.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen