Overslaan en naar de inhoud gaan

Defensie keert 9 ton uit aan slachtoffers chroom-6

Geplaatst opdinsdag 6 november 2018 - 16:24

Defensie heeft tot dusver 923.000 euro uitgekeerd aan 136 slachtoffers van de kankerverwekkende chroom-6 verf. De compensatieregeling kwam er in juni na een uitgebreid onderzoek van het RIVM naar het gebruik van chroom-6 bij de krijgsmacht.

Verschillende oud-medewerkers van de Navo-depots in Eygelshoven en Brunssum werden ziek als gevolg van het werken met de schadelijke verf. Uit het rapport van het RIVM bleek dat het ministerie al decennia op de hoogte was van de schadelijke effecten van deze verf, zonder de medewerkers in te lichten. Staatssecretaris Barbara Visser bood bij de presentatie van het rapport haar excuses aan en kwam met de schaderegeling.

Claims
Los van deze regeling kunnen slachtoffers ook nog letselschadeclaims bij Defensie indienen. Daarvan zijn inmiddels 460 zaken ingediend. Volgens het ministerie is geld geen probleem in deze kwestie.
Voordat het RIVM-onderzoek klaar was, kwam Defensie al met een coulanceregeling voor slachtoffers van chroom-6. Meer dan 350 mensen hebben op basis van deze regeling een vergoeding gekregen. Zij ontvingen maximaal 15.000 euro. In totaal is 2.520.500 euro uitgekeerd.

Kamer
De Tweede Kamer praat woensdag over chroom-6. Organisaties van slachtoffers van chroom-6 vinden de in juni gepresenteerde regeling onvoldoende. Het is niet bekend welk schadebedrag is uitgekeerd aan Limburgse slachtoffers.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen