Overslaan en naar de inhoud gaan

Defensie en Brightlands: onderzoek nieuwe toepassingen 3D

Geplaatst opdonderdag 16 juli 2020 - 15:48

Defensie en de Brightlands Chemelot-campus in Sittard-Geleen gaan nieuwe toepassingen van 3D-printing onderzoeken voor militair gebruik.

Ze hebben daarover een overeenkomst gesloten.

Vederlicht en supersterk
Centraal bij het onderzoek staat het mengen van magnesium met andere materialen. Daardoor ontstaat een vederlichte maar supersterke substantie die tal van mogelijkheden biedt bij het toepassen van 3D-printing. Bijvoorbeeld in het verminderen van gewicht of de afname van trillingen in het stuur van een auto.

100% Limburg Bike
Zo loopt er al ruim anderhalf jaar op de Chemelot-campus het project 100% Limburg Bike. Dat is de ontwikkeling van een superlichte racefiets. In de loop van 2021 moet die op de markt komen.

Lees ook: Limburgs consortium gaat lichtgewicht racefiets bouwen

Kolonel Pieter van Broekhoven van het Defensie-innovatiecentrum FRONT zegt dat de ontwikkeling van 3D-printing en slimme materialen al langer de interesse van Defensie heeft. "Met de nu afgesproken aanpak zetten we een belangrijke stap op dat gebied. Dat gebeurt door een gezamenlijk programma te starten waarbij we kennis opbouwen van printen met hoogwaardige materialen".

Het project is de eerste concrete uitwerking van een samenwerkingsovereenkomst die in september vorig jaar in ondertekend tussen het Ministerie van Defensie en de vier Brightlands-campussen. Die moet leiden tot ontwikkelingen die Defensie kan gebruiken bij het moderniseren van de krijgsmacht.

Lees ook: Defensie werkt met Brightlands aan 'leger van de toekomst'

Platform
Volgens gedeputeerde Robert Housmans (PVV) laat het project zien dat Defensie en Limburg elkaar gevonden hebben. "Ik ben er trots op dat we dit in onze regio voor elkaar hebben gekregen. Dit tekent onze daad- en innovatiekracht". De gedeputeerde stelt verder dat het in december vorig jaar opgerichte Platform Defensie Bedrijfsleven Limburg daarbij een cruciale rol speelt. In dat platform zijn naast Defensie en de provincie onder meer de vier Limburgse campussen vertegenwoordigd, de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV), de Limburgse onderwijs- en opleidingsinstituten en aantal Limburgse ziekenhuizen.

Gedeelde belangen
Commandant Jan-Willem Maas van de 13e Lichte Brigade in het Brabantse Oirschot en Housmans zelf zijn voorzitter van het Platform. "We kijken naar het combineren van belangen. De deelnemers kunnen elkaar zo veel sneller vinden", zo verklaart de gedeputeerde. Hij verwacht in de nabije toekomst nog meer concrete projecten, maar zegt daar inhoudelijk nu nog niet over te kunnen uitweiden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen