Overslaan en naar de inhoud gaan

Defensie en Brightlands: onderzoek nieuwe toepassingen 3D

Geplaatst opdonderdag 16 juli 2020 - 15:48

Defensie en de Brightlands Chemelot-campus in Sittard-Geleen gaan nieuwe toepassingen van 3D-printing onderzoeken voor militair gebruik.

Ze hebben daarover een overeenkomst gesloten.

Vederlicht en supersterk
Centraal bij het onderzoek staat het mengen van magnesium met andere materialen. Daardoor ontstaat een vederlichte maar supersterke substantie die tal van mogelijkheden biedt bij het toepassen van 3D-printing. Bijvoorbeeld in het verminderen van gewicht of de afname van trillingen in het stuur van een auto.

100% Limburg Bike
Zo loopt er al ruim anderhalf jaar op de Chemelot-campus het project 100% Limburg Bike. Dat is de ontwikkeling van een superlichte racefiets. In de loop van 2021 moet die op de markt komen.

Lees ook: Limburgs consortium gaat lichtgewicht racefiets bouwen

Kolonel Pieter van Broekhoven van het Defensie-innovatiecentrum FRONT zegt dat de ontwikkeling van 3D-printing en slimme materialen al langer de interesse van Defensie heeft. "Met de nu afgesproken aanpak zetten we een belangrijke stap op dat gebied. Dat gebeurt door een gezamenlijk programma te starten waarbij we kennis opbouwen van printen met hoogwaardige materialen".

Het project is de eerste concrete uitwerking van een samenwerkingsovereenkomst die in september vorig jaar in ondertekend tussen het Ministerie van Defensie en de vier Brightlands-campussen. Die moet leiden tot ontwikkelingen die Defensie kan gebruiken bij het moderniseren van de krijgsmacht.

Lees ook: Defensie werkt met Brightlands aan 'leger van de toekomst'

Platform
Volgens gedeputeerde Robert Housmans (PVV) laat het project zien dat Defensie en Limburg elkaar gevonden hebben. "Ik ben er trots op dat we dit in onze regio voor elkaar hebben gekregen. Dit tekent onze daad- en innovatiekracht". De gedeputeerde stelt verder dat het in december vorig jaar opgerichte Platform Defensie Bedrijfsleven Limburg daarbij een cruciale rol speelt. In dat platform zijn naast Defensie en de provincie onder meer de vier Limburgse campussen vertegenwoordigd, de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV), de Limburgse onderwijs- en opleidingsinstituten en aantal Limburgse ziekenhuizen.

Gedeelde belangen
Commandant Jan-Willem Maas van de 13e Lichte Brigade in het Brabantse Oirschot en Housmans zelf zijn voorzitter van het Platform. "We kijken naar het combineren van belangen. De deelnemers kunnen elkaar zo veel sneller vinden", zo verklaart de gedeputeerde. Hij verwacht in de nabije toekomst nog meer concrete projecten, maar zegt daar inhoudelijk nu nog niet over te kunnen uitweiden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen